Luboš Olejár: Vraťte nám do zdravotního pojištění naše peníze!

08.04.2014 19:56

Dnes dopoledne se mělo konat jednání k navýšení plateb za státní pojištěnce mezi premiérem Sobotkou, ministrem Babišem a ministrem Němečkem. Jak jsme se dozvěděli, nekonalo.

Luboš Olejár: Vraťte nám do zdravotního pojištění naše peníze!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

Ministr Babiš údajně neměl tolik času, aby projednal peníze pro OKD a pro zdravotní pojišťovny. Ve středu 9.4. má jednat vláda o schválení návrhu ministra zdravotnictví na zvýšení odvodu za státní pojištěnce v objemu o 2,1 mld. korun. Jenže dnes ministr Andrej Babiš neměl čas projednat argumenty pro naznačený postup. Co tedy máme ministře Babiši zítra čekat?

Proto znovu důrazně připomínáme, že jsme si jako  občané na zdravotním pojištění zaplatili a předplatili náklady, které vznikají při léčbě. Politickým rozhodnutím jsme – devalvace koruny a zvýšené DPH za léky a zdr.prostředky – jako pojištěnci přišli v řádu o cca 30 mld..

Předesílám, že když jsem četl návrh ministra zdravotnictví doktora Němečka, že požaduje o 5,5 miliardy navýšit fondy pro pojišťovny, tak jsem si říkal, konečně rozumné řešení, byť žádá jenom část toho, co bylo vysáto ze zdravotnictví. A nyní najednou  ono je to ještě míň, vlastně je to 2,1 miliardy, kterou vládá schválila včetně hlasů ministrů z hnutí ANO a tedy i ministra Babiše. Najednou toto rozhodnutí je zpochybňováno a nemají být vráceny odsaté peníze zdravotnictví.

My pacienti se dostáváme do kritické situace. Volala mi jedna paní, že její tatínek 84 letý leží v nemocnici v moravskoslezském kraji a že mu přestali dávat léčbu, protože už počítají s tím, že moc dlouho nebude žít a že to je zbytečná investice v lécích do něj. Takhle to ona překládá pro sebe vysazenou léčbu. Jen doufám, že takových případů nebude moc. Ta situace se dostává do momentu, kdy musíme se ozvat i my s obavou, co bude až budeme hospitalizováni.

A proto vyzýváme ministra financí České republiky:

Přestaňte si hrát s námi, přestaňte nás pacienty brát za rukojmí, nestojí Vám to za to! Nikdy jsme nepředpokládali, že hnutí Ano, které dostalo hlasy od mnoha pacientů i našich členů, že se dostaneme do situace, že bude proti nám. A já musím říct, že toto nás velice zklamalo, co se teď odehrává a já doufám, že tento varovný hlas, který tady vysíláme napraví situaci velice rychle, protože v případě, že by ne, tak to by znamenalo pro pacienty a jejich příbuzné, že budeme muset vyhlásit takzvaně „stávkovou pohotovost“ a možná i příbuzní zdraví vyrazit do Letenské ulice vymáhat peníze. Já doufám, že k tomu nedojde. Ale situace, kdy ministr financí říká, že chce pořádky zavést do systému, no tak jedním z prvních kroků je vrátit peníze, které byly vysáté ze zdravotního pojištění zvýšením daní a devalvací koruny. A my nechceme žít ve stresu a já nechci v poradně zažívat telefonáty a maily, které budou znamenat – co máme dělat, kam ho máme převézt, kam toho tatínka mám převézt a já říkám, já nevím kam byste ho převezla, je v nejlepší nemocnici ve vašem kraji. Takže toto bychom nechtěli v roce 2014 zažívat.

Očekáváme, že vládá na svém nejbližším jednáních schválí záměr ministra zdravotnictví. Je to ve veřejném zájmu občanů České republiky.

Luboš Olejár
prezident Svazu pacientů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …