Luboš Palata: Smutný podzim Doněcka

26.10.2014 12:35

Doněcké noci jsou všechno jiné, jen ne tiché. Zní to jako by se blížila bouřka, ale vzdálené hřmění není nic jiného, než děla a minomety. Střílí se celou noc, předehru dělají salvy raketometů, kterými to všechno začíná. Okna mého hotelu jsou přelepena lepicí páskou, aby je tlaková vlna po výbuchu granátů nezničila, nebo nezničila úplně.

Luboš Palata: Smutný podzim Doněcka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ženy připomínající si památku obětí současného konfliktu na východě Ukrajiny

Jsem po mnoha letech znovu v opravdové válce, která si sice hraje na příměří, avšak pořád pokračuje, pořád nechce skončit. Lidé už neumírají po stovkách, jako ve dnech nejtěžších bojů, ale pořád umírají, jsou zabíjeni. Tu dva, pět, někdy deset. Oběti zdánlivě nesmyslných přestřelek mezi ukrajinskou armádou a doněckými separatisty, které však mohou být jen předehrou.

Předehrou útoku Ukrajinců na město, jak tvrdí separatisté, ale mnohem spíše snahy separatistů rozšířit své území o další stovky a stovky kilometrů. Protože pořád ještě ovládají jen menší část ukrajinského Donbasu, byť příměří už zneužili k dobytí mnoha desítek vesnic a menších měst. Teď jejich samozvaný premiér Alexander Zacharčenko ohlásil velkou ofenzívu, při níž chtějí vyhnat Ukrajince ze Slavjansku, Kramatorsku a Mariupolu.

Doněck, milionové, bohaté město, které bylo hrdé na svůj skvělý fotbalový klub Šachtar Doněck a úchvatnou Donbas Arénu, se i v této situaci snaží žít normálním životem. Jezdí trolejbusy, jezdí tramvaje, ulice jsou osvětlené, fungují mobily, jde elektřina, teče voda. Potraviny se dají koupit a jsou dokonce otevřené některé supermarkety. Nefungují ale banky a tak hlavní problém, který tu je, je ten, že prostě nemáte peníze a to i v případě, že je máte někde na bankovním účtu.

Přestože se mnoho lidí po vyhlášení příměří a také s příchodem zimy vrátilo, město je pořád napůl pusté. Žije tu jen ten, kdo musí. V centru je i přes den prakticky mrtvo, zavřené a vyklizené jsou obchody, nefungují restaurace, nemáte si kam dojít na kafe. Občas ještě někdo otevřeno má, ale většinou už jen doprodává staré zboží.

Separatisté sice vládnou městu a podařilo se jim zvětšit území, které mají pod kontrolou, ale co bude dál, to příliš neví. Rusko, přinejmenším oficiálně, je připojit nechce a Ukrajinu, která jim nabízí tu největší autonomii, zase nechtějí oni. Město, naštěstí z velké většiny nezničené boji, sice stojí, hezké a hrdé jak bývalo, ale den po dni se mění v pustinu. Pustinu bez peněz, bez práce, bez fungujících továren.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko říká, že bez Ukrajiny Doněck nepřežije, takže ho ani nebude třeba znovu dobývat. Něco na tom asi bude. Smutné však je, že ještě před tím bude muset město Doněck padnout na dno a na kolena a lidé, kteří tu žijí, budou muset trpět ještě více, než dosud trpěli. I když na druhou stranu, nic horšího než válka, je už potkat nemůže.

Z Doněcka, který byl a pořád ještě je krásným městem, vám hezkou sobotu přeje váš Luboš Palata. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…