Lukáš Jelínek: Naše opozice je nepoužitelná

05.08.2014 19:52

I kdybychom měli tu nejlepší vládu na světě, neobejde se bez silné a kompetentní opozice. Nejen kvůli kontrole, ale i pro vyvažování stranicko-politického systému. Ve sněmovně navíc koalice udělala během července několik chyb, které mohly nechat opozici vyniknout. Příliš toho nevyužila. Překvapuje to zejména u zkušených ODS a TOP 09.

Lukáš Jelínek: Naše opozice je nepoužitelná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Nejvýraznějším poslancem byl v minulém týdnu Marek Benda. S doktorátem nedoktorátem z plzeňských práv nabyl i prořízlou pusu, kterou využil jak při debatě nad služebním zákonem, tak v diskusích o adopci dětí z dětských domovů homosexuálními páry. Občanský demokrat Benda perlí, kudy chodí. 

Když se Jiřímu Dienstbierovi z ČSSD vysmívá, že je „ministrem bez práce“, mnozí mu to ještě tolerují – člen vlády obtěžkaný legislativou a lidskými právy sice jede jako fretka, leč i někteří jeho kolegové mu vyčítají, že občas investuje energii do druhořadých problémů. 

Ovšem televizním bonmotem na adresu dětských domovů se Marek Benda opravdu vyznamenal: podle něj tam „žádné použitelné děti v reálu nejsou“. Myslel prý nepoužitelnost k adopci. Jenže první slovo platí, druhé leze z gatí. Příště než cokoli řekne, ať raději napočítá do desíti. 

Totéž platí o Bendově stranickém šéfovi Petru Fialovi, a to dokonce i v psané podobě. Citujme z jeho nedávného článku v deníku Právo: „Úředníci tu nejsou proto, aby byli chránení před zlými politiky. Jsou-li totiž dokonale chráněni před politiky, jsou také chráněni před občany. Jenomže smyslem státní správy naopak je služba občanům.“ Tolik pan Fiala. 

Vychází vám ze sofistiky o ochraně a službě něco jiného, než že by úředníci měli sloužit i politikům? Šídlo v pytli neutajíš a ODS nezměníš, pomyslí si ti, pro něž již léta jsou občanští demokraté jako švestka: měkký modrý obal a tvrdá nestravitelná pecka uvnitř. Kdo ví, proč z ní všichni ti Koukalové, Janečkové, Jančíkové či Vojířové prchají k novým formacím… 

Sledujeme jistý paradox. Na jedné straně se snaží Petr Fiala ODS personálně a ideově očistit, stmelit a učinit důvěryhodnější, na straně druhé nasedají občanští demokraté na vlnu laciných a povrchních postojů. Kam se například v debatě o služebním zákonu poděla jejich posedlost vzory z britských ostrovů? 

Zklamáni musejí být i příznivci TOP 09. Předseda Karel Schwarzenberg se ukazuje jen sporadicky. Čím víc touží věnovat podzim života nikoli parlamentním svárům, ale cestování a vůbec příjemným věcem, tím je viditelnější Miroslav Kalousek, který připomíná Sněhurku obklopenou sedmi trpaslíky: většina poslanců TOP 09 mu totiž nesahá po kotníky. 

Kalousek plánuje, káže, válčí, a když odjede na dovolenou, jak tomu bylo v předchozích čtrnácti dnech, partaj usne. A s ní klidně i megabubák sněmovních obstrukcí. 

Zato se otřásá základna schwarzenbergské noblesy, Praha. Primátor Tomáš Hudeček neví, které plameny hasit dřív, a za jeho zády brousí dýky nenasytní technologové moci. Jenže pokud časem TOP 09 ztratí sem tam ironizovaný „pravdoláskovní étos“, podlehne pragmatismu a cynismu, může přijít o výraznou část svých podporovatelů především z humanisticky orientovaného prostředí. 

Opozice je nyní, řečeno s Markem Bendou, prakticky nepoužitelná. A to není dobře. Už jenom proto, že o to snáze se opoziční role ujímá Andrej Babiš s hnutím ANO. Opravdu, dokáže obojí: být fakticky ve vládě, avšak rétoricky v opozici.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…