Lukáš Jelínek: Politickou nenávist hoďme za hlavu

14.08.2013 20:04

Majitelé jakéhosi krkonošského penzionu se nechali slyšet, že neobslouží prezidenta Miloše Zemana. Po zvýšeném zájmu médií upřesnili, že jako soukromá osoba by je navštívit mohl, ale že by nehostili akci zemanovců, komunistické strany a jiných extremistů. To už je sice slabší kalibr, nicméně stejně ještě dodnes mnozí po restauracích narážíme u vchodu na samolepku s přeškrtnutým Jiřím Paroubkem. Tím samým, co na nejednom mítinku schytal od svých oponentů spršku vajec.

Lukáš Jelínek: Politickou nenávist hoďme za hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Tak daleko u nás zachází politický boj – až k fyzickým útokům či diskriminaci pro politický názor. Nemylme se přitom: to není o nic přijatelnější než diskriminace kvůli etnickému původu. Snad každý z nás, co veřejně komentujeme politické dění, se již setkal s vyhrocenými reakcemi té či oné fanatické stranické bojůvky. Sám jsem za poslední týden sklidil označení „židobolševický neostalinista“ i „Kalouskův pravičácký patolízal“. Svoje si též užila televizní moderátorka Daniela Drtinová, jejíž stažení z Událostí komentářů oslavovali zavilí levičáci i pravičáci, přičemž každý tábor ji řadil do týmu soupeře.  

Dostali jsme se do stádia, kdy už i politici dokáží zfanatizovat dav jako rockové hvězdy. A ten si pak nebere servítky. Móresy z malostranských barů, kde můžete před zavíračkou narazit na vřelé objetí kořalkou zmožených politických protivníků, mezi jejich fankluby nepronikly.  

Jsou přitom okamžiky, kdy i uprostřed politické práce dojde k průniku zájmů konzervativců a socialistů. Například když se vyhovuje zájmům vlivným lobbistů, nejčastěji z průmyslové a energetické branže. Příznačné je též zvolnění tempa partají na cestě k předčasným volbám. Ty nejspíš nakonec opravdu během podzimu budou, ovšem na definitivní rozpuštění dosluhující Sněmovny si ještě můžeme týdny počkat. Příslušná schůze se sejde tento pátek, očekávané hlasování by mělo vypuknout o dalším úterý, leč sílícím přáním poslanců je, aby jejich krok stvrdil prezident až s odstupem několika týdnů. Senátu se tím umožní projednat normy související s občanským zákoníkem a podporou obnovitelných zdrojů, zároveň ale členové Sněmovny zkrátí období, v němž by mnozí byli finančně nezajištění a ve vzduchoprázdnu – tedy mezi zánikem jednoho a zrodem druhého mandátu.  

Jinak nás ale čeká ostrá, personifikovaná kampaň, která příkopy ve společnosti ještě prohloubí. Jedním předmětem střetu bude prezident Zeman. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová straší tím, že po rozpuštění Sněmovny bude mít prezident absolutní moc. Pokusila se tím vytlačit z čela pravicových šiků lídry TOP 09, kteří neváhají srovnávat Zemanovy praktiky s fauly proti demokracii v dobách nacismu a komunismu. Zemanova partaj zase oblepila zemi billboardy s nápisem Stop Kalouskovi!  

Prezident osobně, a s ním i sociální demokraté okolo Michala Haška, líčí jako stěžejního pravicového belzebuba Miroslava Kalouska. Skoro to až připomíná polovinu devadesátých let, kdy Zemanova sociální demokracie nejprve ostře útočila na občanské demokraty a jejich vůdce Václava Klause, aby poté společně po volbách 1996 a 1998 uzavřeli dohodu o dělbě politické a ekonomické moci. Vše vyústilo v podporu, které se Zemanovi dostalo v letošní prezidentské volbě od Klause a jeho rodiny. Ostatně i proto se paní Němcová ošívá, když je tázána na možnost užšího spojení ODS s exprezidentem Klausem.  

Všechny ty, co se v tuto chvíli durdí nad věrolomností špičkových politiků, ale odkazuji na začátek tohoto komentáře, věnovaného politickému válčení až za hrob. Milí spoluvoliči, za tu nenávist, jaká mezi mnohými z vás panuje, čeští politici skutečně nestojí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …