Lukáš Kovanda: Babiš se může radovat, důchodový systém ČR skončil za rok 2019 v přebytku

06.01.2020 7:33

Hospodaření důchodového pojištění skončilo za rok 2019 v přebytku. Přebytek by měl činit zhruba 16,2 miliardy korun. Vyplývá to z výsledku hospodaření státního rozpočtu v roce 2019 a jeho jednotlivých položek, které včera zveřejnilo ministerstvo financí.

Lukáš Kovanda: Babiš se může radovat, důchodový systém ČR skončil za rok 2019 v přebytku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pojistné, které se loni vybralo na důchody, představuje 494,06 miliardy korun, přičemž vyplacené důchody – jak starobní, tak invalidní a pozůstalostní – odpovídaly 471,59 miliardy korun. Od rozdílu obou položek, 22,47 miliardy, je třeba ještě odečíst výdaje na správu důchodového systému. Ministerstvo financí předpokládá, že se loni pohybovaly na úrovni 6,3 miliardy. Výsledkem je právě přebytek 16,2 miliardy. Finální údaj se ještě může poněkud lišit, neboť například loni činil odhad výdajů ministerstva na správu 6,4 miliardy, zatímco ve skutečnosti se jednalo o 6,15 miliardy. Správní výdaje za uplynulý rok budou známy až na základě letošního podkladu pro Státní závěrečný účet.

Nijak dramaticky se ale výsledek nezmění, tudíž platí, že hospodaření důchodového pojištění skončí podruhé za sebou v přebytku. Naposledy taková situace nastala během předkrizové konjunktury let 2007 a 2008. V celém období od roku 2000 pak důchodové hospodaření vykázalo přebytek ještě v letech 2004 a 2005. Jinak bylo vždy ve schodku.

V letech 2018 a 2019 se však poprvé daří vykázat hned dvojciferný přebytek. Klíčovým důvodem je ekonomická prosperita a nízká míra nezaměstnanosti druhé poloviny právě skončené dekády. Babišova vláda se bude ale zřejmě snažit přebytek výrazněji vykreslit jako úspěch svého dosavadního řízení veřejné kasy. 

Pokud ovšem započítáme předpokládaný přebytek za rok 2019 ve výši 16,2 miliardy, za celé období let 2000 až 2019 vykazuje systém důchodového pojištění schodek zhruba 356 miliard. korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…