Lukáš Kovanda: Benzín i nafta v ČR do konce prázdnin dále zlevní

03.08.2017 16:29

Ceny pohonných hmot víceméně stagnují, benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o haléř na 29,55 koruny za litr, nafta o dva haléře zlevnila na 28,40 koruny za litr. Řidiči mohou mít radost.

Lukáš Kovanda: Benzín i nafta v ČR do konce prázdnin dále zlevní
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Do konce prázdnin benzín i nafta v ČR dále zlevní, stejně jako v období do konce roku. Pokud tedy nedojde k vyostření nějaké geopolitické tenze, například na Korejském poloostrově. Dobrou zprávou je i to, že ČR je nadále v evropském kontextu zemí spíše s levnějšími cenami pohonných hmot. 

Vývoj do konce prázdnin

Benzín (Natural 95) i nafta v červenci nadále zlevňovaly, v souladu s naší prognózou. Průměrná cena benzínu je tak nyní nejníže od loňského listopadu, nafta je nejlevnější dokonce od loňského října. Do konce prázdnin jak benzín, tak nafta dále mírně zlevní. Benzín Natural 95 se bude koncem srpna prodávat v průměru zhruba o 20 haléřů levněji než dnes, tj. za 29,30 koruny za litr. Nafta zlevní na 28,10 koruny za litr.

Klíčovým důvodem je vývoj na světovém trhu s ropou. Kartel OPEC vykázal v červenci svoji letošní nejvyšší průměrnou denní produkci ropy. To signalizuje, že dohoda o prodloužení omezení těžby, kterou před začátkem léta uzavřely mnozí z nejvýznamnějších světových těžařů, jak z kartelu, tak mimo kartel, včetně Saúdské Arábie a Ruska, je opět do značné míry jen „cárem papíru“. Vysoká nabídka suroviny na světových trzích tak nadále nedovoluje ropě zdražit znatelněji

. K tomu připočtěme rok od roku, možná i měsíc od měsíce, efektivnější a pružnější americké břidličné těžaře, kteří „v zákrytu“ číhají na svoji šanci: jakmile by cena ropy výrazněji vzrostla, zvýší svoji těžební kapacitu, což opět vyvolá tlak na pokles ceny ropy.

Tato „přetahovaná“ už probíhá delší dobu a v ČR ceny pohonných hmot stále mírně klesají. Není příliš důvod domnívat, že by měl nastat nějaký obrat této situace. Zlevňování ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic navíc nahrává posilování koruny vůči dolaru, které bude pokračovat i ve zbytku roku.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…