Lukáš Kovanda: Čeští průmyslníci jsou nejoptimističtější od roku 2011

02.01.2018 13:43

Komentář k podmínkám v tuzemském zpracovatelském průmyslu

Lukáš Kovanda: Čeští průmyslníci jsou nejoptimističtější od roku 2011
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci zlepšovaly nejvýrazněji od první poloviny roku 2011. Vyplývá to z prosincové hodnoty příslušného ukazatele PMI Markit pro Českou republiku. Data korespondují s prosincovým šetřením ČSÚ, z něhož plyne, že nálada tuzemských průmyslníků je rovněž blízko svých maxim za celé období od první poloviny roku 2011.

Český průmysl momentálně těží z poměrně silné poptávky doma i v zahraničí. Optimismus průmyslníků díky ní roste navzdory sílící koruně a stále palčivějšímu problému s nedostatkem vhodné pracovní síly. K jejich dobré náladě přispívá i fakt, že inflační tlaky v oblasti cen průmyslových vstupů v posledních měsících zmírňují.

Tato skutečnost dělá radost i České národní bance, neboť signalizuje, že inflační očekávání jsou ve výrobní sféře navzdory znatelnému ekonomickému růstu stále poměrně solidně ukotvená. Podmínky v tuzemském průmyslu i díky tomu zůstanou nadále příznivé.

Klíčové ohrožení současného optimistického stavu nepředstavuje ani tak hrozba strmého růstu úrokových sazeb - a tedy zdražování investic –, ale tlak na další růst mezd, který tak bude stále znatelněji převyšovat míru růstu produktivity práce i produktivity obecné.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.