Lukáš Kovanda: Čeští spotřebitelé jsou optimističtí, podnikatelé se bojí růstu mezd, brexitu a Trumpa

24.02.2017 11:17

Souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku v únoru poklesla, na 98,0 bodu, zůstává však na dlouhodobě nadprůměrné úrovni. Ta činí za období od ledna 2005 93,5 bodu.

Lukáš Kovanda: Čeští spotřebitelé jsou optimističtí, podnikatelé se bojí růstu mezd, brexitu a Trumpa
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zvláště výrazně k nadprůměrnému výsledku přispívá důvěra spotřebitelů. Ta dosáhla letos v únoru hodnoty 108,2 bodu, jež je na dosah historických maxim (data se sledují od roku 1998), zatímco dlouhodobý průměr za období opět od ledna 2005 činí 93,7 bodu. Méně už k aktuálnímu nadprůměrnému výsledku celkové důvěry přispívá sentiment podnikatelů. Ten v únoru dosáhl úrovně 95,9 bodu, zatímco dlouhodobý průměr představuje 93,4 bodu. Podnikatelé v českém průmyslu vnímají na jedné straně stále solidní kondici české ekonomiky, která se ostatně zračí v takřka rekordním optimismu spotřebitelů, na straně druhé ovšem vyhlížejí možné potíže. Ty plynou zčásti z domácího prostředí, kde průmysl naráží na nedostatek vhodné pracovní síly a na nutnost zvyšovat v rámci „přetahované“ o vhodné pracovníky mzdové náklady. Na straně druhé průmyslníci pociťují nasycení odbytišť, jak tuzemských, tak zahraničních, a snížené šance pokračovat v růstu v tempu předchozích let. Navíc je svírá nejistota v podobě nevyzpytatelné geopolitické situace, kdy stále hrozí například rozpoutání obchodní války mezi USA a Německem a zároveň přetrvává nejistota ohledně podoby dalšího vztahu USA a Ruska, ale i USA a Číny. Aby toho nebylo málo, stále není zřejmé, jak se obě strany průlivu La Manche, Británie a EU, postaví k procesu brexitu. Británie je přitom naše největší exportní odbytiště ze zemí, s nimiž přímo nesousedíme, a po zahrnutí nepřímého exportu její význam ještě stoupá. Všechno výše zmíněné je důvodem jen mírně nadprůměrného sentimentu podnikatelů v průmyslu při jinak celkem solidní ekonomické situaci ČR.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …