Lukáš Kovanda: Další varování pro českou ekonomiku. Podmínky v průmyslové výrobě v ČR se v dubnu prudce zhoršily, citelně zaostaly za očekáváním

02.05.2019 18:12

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v dubnu citelně zhoršily. S tak špatným výsledkem trh nepočítal.

Lukáš Kovanda: Další varování pro českou ekonomiku. Podmínky v průmyslové výrobě v ČR se v dubnu prudce zhoršily, citelně zaostaly za očekáváním
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

 

Hodnota indexu nákupních manažerů v českém zpracovatelském průmyslu sklouzla podle společnosti Markit, která příslušná data zpracovává, na nejnižší úroveň od prosince roku 2012. Hodnota indexu se propadla na 46,6 bodu, zatímco trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal se zlepšením oproti březnu, z úrovně 47,3 na 47,6 bodu. Skutečná hodnota tedy zaostala o celý bod za předpokladem trhu.

Výsledek zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka nakonec na svém dnešním měnověpolitickém zasedání nepřistoupí ke zvýšení základní úrokové sazby. Pravděpodobnost takového scénáře je nyní zhruba 55 procent.

Český zpracovatelský průmysl v dubnu čelil ochabující poptávce ze strany jak domácích, tak zahraničních zákazníků. Došlo kvůli tomu dokonce k měsíčnímu snížení počtu pracujících.

Situace je výsledkem nepříznivého mezinárodního vývoje. Projevuje se zpomalování čínské a německé ekonomiky, ztráta růstové dynamiky eurozóny, hrozba tvrdého brexitu a obava z další eskalace obchodních válek.

Existuje však značná naděje, že situace v českém průmyslu se brzy stabilizuje. Tak, jako se nyní stabilizuje jak v Číně, tak v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …