Lukáš Kovanda: Důvěra v průmysl eurozóny padla na šestileté minimum, ČNB zhorší Česku prognózu

29.09.2019 9:31

Důvěra v průmysl zemí eurozóny se v září propadla na nejnižší úroveň za posledních šest let. Níže byla naposledy v červenci 2013. Propad nálady v průmyslu stahuje dolů celkový ekonomický sentiment ohledně ekonomiky eurozóny. Ten se v září ocitl nejníže za celé období od února 2015.

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmysl eurozóny padla na šestileté minimum, ČNB zhorší Česku prognózu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Česká ekonomika zůstává vůči chmurné náladě starého kontinentu zatím do určité míry imunní. „Depka“, v níž se ocitá zejména průmysl německý, zatím depresivní stavy v tuzemsku nezpůsobuje. To se ale může brzy změnit. Česká národní banka takřka jistě ve své listopadové prognóze předestře pesimističtější vizi dalšího vývoje české ekonomiky. Nebude sice prognózovat recesi nebo krizi, ale možnost závažnějšího zpomalení tuzemské ekonomiky, pod úroveň dvouprocentního růstu v příštím roce. Konsensus trhu zatím počítá s růstem české ekonomiky v roce 2020 ve výši 2,3 procenta.

Průmyslníkům napříč eurozónou kazí náladu nejistota související s napětím v mezinárodních obchodních vztazích a také ta spjatá s „nekonečným chaosem“ jménem brexit. Tato nejistota doléhá v eurozóně hlavně právě na průmysl, v segmentu služeb je situace lepší. V září dokonce došlo mezi podnikateli ve službách k mírnému zlepšení nálady. To však je jen chabá náplast, která celkové chmury nerozežene.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…