Lukáš Kovanda: I výroba zmrzliny zažívá silný růst, letos zřejmě padne rekord

16.08.2018 20:05

V době ekonomické prosperity se v České republice daří i výrobě zmrzliny, jak plyne z dat, která tento měsíc zveřejnil Eurostat.

Lukáš Kovanda: I výroba zmrzliny zažívá silný růst, letos zřejmě padne rekord
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

V loňském roce totiž objem její produkce u nás přesáhl úroveň 44 milionů litrů. Objem výroby zmrzliny v ČR se tak přiblížil maximální hodnotě tohoto milénia, a sice úrovni roku 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. Letos lze díky pokračující ekonomické prosperitě a nebývale teplému počasí očekávat překonání tohoto rekordu.

Z hlediska objemu výroby zmrzliny v přepočtu na obyvatele však ČR i tak zůstane mírně pod průměrem zemí EU. V přepočtu na obyvatele se loni v ČR vyrobily 4,2 litru zmrzliny. Žebříčku zemí EU vévodí Belgie se 17,3 litru vyrobené zmrzliny na hlavu. Více než deset litrů na hlavu se vyrobí také ještě v Estonsku (13,7 litru) a v Litvě (12,4). Absolutně nejvíce se v EU loni vyrobilo zmrzliny v největších jejích ekonomikách, v Německu (517 milionů litrů), Itálii (511 milionů), Francii (466 milionů), Španělsku (320 milionů), Británii (288 milion) a Polsku (201 milionů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…