Lukáš Kovanda: Lednové plnění státního rozpočtu je varovně slabé. Ministerstvo šlape na brzdu

02.02.2019 13:12

Plnění státního rozpočtu vykázalo letos v lednu nejnižší přebytek od roku 2009. Takový výsledek jakoby měl předznamenat, že letošní rok bude pro státní kasu poměrně obtížný. Obtížnější než léta uplynulá. Zpomalení růstu ekonomiky se projeví poklesem růstové dynamiky na příjmové straně rozpočtu.

Lukáš Kovanda: Lednové plnění státního rozpočtu je varovně slabé. Ministerstvo šlape na brzdu
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Ostatně například inkaso DPH v lednu meziročně klesalo, a to o 2,8 procenta, zatímco ministerstvo plánuje, že za celý letošní rok dojde k růstu inkasa DPH meziročně o 6,8 procenta. Jedna vlaštovka jaro nedělá a z lednových dat nelze usuzovat na celý rok, nicméně rozdíl mezi plánem a skutečností je varovný. Připomeňme, že loni v lednu inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů rostlo o 11,8 procenta, zatímco plán na celý rok 2018 počítal s meziročním růstem oproti roku 2017 ve výši devíti procent. Zatímco loni v lednu státní kasa plán překonávala, letos v lednu v případě DPH výrazně za plánem zaostává.

Ministryně financí signalizuje, že letos bude úspornější. Rozmáchlé výdajové plány, kterými se netají zejména ministerstvo práce a sociálních věcí, tak zřejmě narazí. Taková brzda je samozřejmě žádoucí. Měla být však spuštěna mnohem dříve, ještě v době, kdy ekonomika na plné obrátky expandovala. Čas však už vrátit nelze a zbývá doufat alespoň v to, že celkový výsledek hospodaření státního rozpočtu se letos vejde do rozpočtovaného schodku ve výši čtyřiceti miliard korun. Na to, že by státní kasa vykázala přebytek jako loni, můžeme zapomenout.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.