Lukáš Kovanda: Nálada českých spotřebitelů se zhoršuje - obávají se dalšího zdražování másla či vajec

25.07.2017 8:19

Důvěra v českou ekonomiku v červenci nepatrně vzrostla, stále si však udržuje znatelný odstup, nejvyšší za poslední tři roky, za průměrnou úrovní ekonomického sentimentu v Evropské unii.

Lukáš Kovanda: Nálada českých spotřebitelů se zhoršuje - obávají se dalšího zdražování másla či vajec
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Navzdory ekonomickému růstu se tuzemskému  průmyslu totiž nedaří využívat kapacity v takové míře jako před propuknutím světové finanční krize. Průmyslníci,ale pozvolna už také podnikatelé ve stavebnictví, se potýkají s klíčovou bariérou další expanze, a sice s nedostatkem vhodné pracovní síly. Nejvíce tak k relativně stále vysoce pozitivní náladě v české ekonomice přispívají tuzemští spotřebitelé, ačkoli jejich nálada klesla v červenci na nejnižší úroveň od loňského srpna.  Zhoršování nálady spotřebitelů je dáno vyšší mírou spotřebitelské inflace, která letos soustavně dosahuje nebo převyšuje úroveň dvou procent. Spotřebitelům kazí náladu zejména růst cen potravin, konkrétně třeba másla, sýru či vajec. Navzdory mírně klesajícím cenám pohonných hmot a dalšímu svižnému růstu nominálních mezd tak vykazují zhoršující se sentiment. Relativně vysoké ceny potraviny budou příznačné i pro další měsíce, takže nelze očekávat nárůst spotřebitelského sentimentu k historicky rekordním hodnotám z přelomu roku. Naopak s pokračujícím robustním oživováním ekonomiky eurozóny lze předpokládat další zlepšení nálady mezi tuzemskými průmyslníky, byť nedostatek vhodné pracovní síly bude s dalším poklesem míry nezaměstnanosti v podzimních měsících ještě palčivějším problémem.

Lukáš Kovanda,
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…