Lukáš Kovanda: Piráti trvají na mimořádné dani. V pondělí hrozí opětovný propad akcií ČEZ i bank

22.10.2022 13:40 | Komentář

Komentář k prohlášení vládních Pirátů, že trvají na retroaktivitě daně z mimořádných zisků.

Lukáš Kovanda: Piráti trvají na mimořádné dani. V pondělí hrozí opětovný propad akcií ČEZ i bank
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Piráti stále trvají na zavedení daně z mimořádného zisku uvalené už na letošní zisk. Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom ve středu uvedl, že se kloní spíše k variantě daně vypočítávané až ze zisku příštího roku. Stanjurovo středeční prohlášení uklidnilo pražskou burzu, na které se obchoduje hned několik akciových titulů, na něž se daň má vztahovat.

Akcie ČEZ do středečního ministrova „uklidnění“ vzrostly do dnešního ukončení obchodování o 11,3 procenta. Akcie Komerční banky za stejnou dobu přidaly 2,1 procenta a Erste Bank vzrostla o 0,3 procenta.

Piráti svoje prohlášení, že trvají na retroaktivitě daně z mimořádných zisků, zveřejnili dnes odpoledne, takže už se nepromítlo do páteční burzovní seance v Praze. Pokud se však ministr Stanjura od tvrzení Pirátu přes víkend dostatečně nedistancuje, hrozí po pondělním otevření burzy opětovný citelný pokles uvedených titulů.

Piráti tvrdí, že v úterý se na retroaktivitě dohodli s dalšími koaličními stranami jednomyslně a že se příslušné schůzky účastnil i sám Stanjura.

Vládní komunikace případné retroaktivity daně z mimořádných zisků je nešťastná. Představitelé jednotlivých vládních stran totiž nekoordinovaně přichází s různými prohlášeními v tak zásadní záležitosti, která je kurzotvorné povahy. Zásadně tudíž zesilují nejistotu investorů ohledně podoby mimořádné daně, takže podlamují jejich důvěru v českou ekonomiku a její instituce. Mezi poškozenými jsou také samotní akcionáři dotčených firem, včetně akcionářů drobných. Může dojít k dlouhodobému poklesu důvěru v tuzemský kapitálový trh, což má neblahé dopady do širší ekonomiky, včetně třeba i negativního vlivu na zaměstnanost.

Zvláště jedná-li se právě i opatření s kurzotvorným dopadem, vládní politici by si věc měli vyříkat za zavřenými dveřmi a předstoupit před veřejnost až s oznámením finálního a definitivního rozhodnutí.

Během středečního obchodování na pražské burze ztratily tituly ČEZ, Komerční banka a Erste Bank, jež je matkou České spořitelny, dohromady zhruba 31 miliard korun ze své tržní hodnoty. Propad nastal právě v důsledku úterního oznámení Pirátů, jež ve středu dopoledne stvrdill lidovecký předseda Marian Jurečka, že mimořádná daň bude uvalována retroaktivně. Pesimismus investorů, který obě oznámení vyvolala, rozptýlil až ministr Stanjura, svým uvedeným prohlášením ze středečního odpoledne.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …