Lukáš Kovanda: Průmysl nabírá ještě na otáčkách, ale pozor na varovné signály

08.01.2018 12:34

Komentář k listopadovému vývoji tuzemské průmyslové produkce

Lukáš Kovanda: Průmysl nabírá ještě na otáčkách, ale pozor na varovné signály
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Průmyslová výroba loni v listopadu řádně nabrala naotáčkách. Její meziroční nárůst ve výši 8,5 procenta je dosavadním druhým nejlepším výsledkem – po očištění o rozdílný počet pracovních dní – za rok 2017. Rychleji než v listopadu rostla loni pouze v květnu. Mimořádně solidní listopadový výkon průmyslové produkce mají na svědomí zejména energetický průmysl a v rámci zpracovatelského průmyslu pak již tradičně segment automobilový. Naopak těžařský průmysl je stále v útlumu.

Výkon průmyslu jako celku ovšem ve druhém pololetí roku 2017 spíše příjemně překvapuje. Nelze však přehlížet varovný signál v podobě nízkého růstunových zakázek. Meziroční růst objemu zakázek jak z tuzemska, tak zezahraničí byl v listopadu z celoročního hlediska znatelně podprůměrný. Propad v objemu nových zakázek vykázal třeba právě automobilový segment. To jen podtrhuje fakt, že se dříve či později dostaví cyklický útlum nedostatečně diverzifikované tuzemské průmyslové výroby.

Zatím však český průmysl stále těží z poměrně silné poptávky doma i v zahraničí. Optimismus průmyslníků díky ní roste navzdory sílící koruně a stále palčivějšímu problému s nedostatkem vhodné pracovní síly. K jejich dobré náladě přispívá ifakt, že inflační tlaky v oblasti cen průmyslových vstupů v posledních měsících zmírňují.

Klíčové ohrožení současného optimistického stavu nepředstavuje ani tak hrozba strmého růstu úrokových sazeb – a tedy zdražování investic –, ale tlak na další růst mezd, který tak bude stále znatelněji převyšovat míru růstu produktivity práce i produktivity obecné.

Lukáš Kovanda
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.