Lukáš Kovanda: Sberbank CZ se zřejmě připravuje k odchodu z Česka

28.02.2022 7:32 | Komentář

Komentář k možnému ochodu Sberbank CZ z Česka

Lukáš Kovanda: Sberbank CZ se zřejmě připravuje k odchodu z Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Banka Sberbank CZ se zřejmě připravuje na odchod z České republiky. Sankce, které vůči jejímu většinovému majiteli, bankovnímu domu Sberbank, zavedli západní spojenci v čele s USA již v končícím týdnu, prakticky likvidačním způsobem dopadá na její obchodní aktivity i v ČR. Navíc prudce ztrácí důvěru veřejnosti, české i zahraniční, která vnímá včerejší dojednání dalšího sankčního balíku Západu. Ten má potenciál přivodit krach rublu, rozvrátit celý ruský finanční systém, a tedy i vést ke kolapsu právě bankovního domu Sberbank.

Nelze tak rozhodně vyloučit, že Sberbank se bude snažit rychle vyklízet pozice, které v zahraničí skrze své dceřiné společnosti má. O tom, že Sberbank CZ chystá ochod z Česka, může svědčit to, že právě nyní, ve vypjaté situace, když mimořádně uzavírá své pobočky v ČR, citelně omezila svoji komunikaci s veřejností.

Například Radka Černá, mluvčí a PR manažer banky, už na webových stránkách Sberbank CZ neuvádí své telefonní kontaktní údaje a z příslušných stránek zmizela také její fotografie. Na jejím linkedinovém profilu se objevila informace, která naznačuje, že si hledá novou práci.

Klienti Sberbank CZ by si měli své úspory z této banky co nejrychleji převést do jiné banky, případně přeměnit v hotovost, bude-li to možné. Do částky odpovídající 100 tisícům eur jsou úspory ze zákona omezeny, takže o ně klienti za žádných okolností nepřijdou. Málo pravděpodobné je, že by o své úspory přišli, i pokud tuto částku přesahují. Obezřetnost je ale rozhodně na místě.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…