Řada živnostníků, resp. osob samostatně výdělečné činných (OSVČ) řeší v této době těžkou otázku. A sice tu, zda mají propustit své zaměstnance, nebo být osobně, popř. i s celou rodinou až několik měsíců zcela bez příjmu. Týká se to například lidí, kteří jako osoby samostatně výdělečně činné provozují třeba vesnickou restauraci nebo hospodu. Zaměstnávají tak pochopitelně třeba i číšníky, servírky nebo kuchaře.
Z důvodu probíhajícího nouzového stavu a přijatých karanténních opatření musely být dané provozy – restaurace či hospody – uzavřeny. Jestliže provozovatel odmítne využít možnosti prodeje u výdejového okénka, či je pro něj finančně nevýhodná, nechá své zaměstnance doma, ale podrží si je, přičemž na jejich mzdy čerpá podporu z programu Antivirus. Sám ovšem tím pádem ztrácí možnost čerpat jako OSVČ kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Druhou možností pak je to, že své zaměstnance – číšníky, servírky, kuchaře – propustí, aby mohl pro sebe, popř. i svoji rodinu získávat kompenzační bonus.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: PV