Lukáš Kovanda: Trump zdražuje ropu i benzín

09.05.2018 16:00

Cena ropy je po včerejším Trumpově odstoupení od dohody s Íránem na maximu do roku 2014. Cena pohonných hmot v ČR včera vystoupala nejvýše od léta 2015. Za poslední měsíc zdražil benzín i nafta o zhruba korunu na litr a nelze vyloučit růst o další tři koruny na litr ještě před prázdninami.

Lukáš Kovanda: Trump zdražuje ropu i benzín
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ropa dnes ráno středoevropského času zdražila na nejvyšší úroveň od roku 2014. Severomořský typ ropy, Brent, se prodával i za cenu převyšující 76,70 dolaru za barel. K růstu ceny na nová několikaletá maxima došlo v důsledku odstoupení USA od vícestranné jaderné dohody s Íránem. Trh se obává, že takový krok povede k výpadku dodávek íránské ropy na světové trhy. Trh však do značné míry již možnost odstoupení USA od dohody do cen ropy započítal, takže cenový vzestup zatím není dramatický. K jinému drama se však schyluje ve Venezuele, která je dalším klíčovým světovým producentem ropy. Pokud v tamních prezidentských volbách, vypsaných na 20. května, zvítězí stávající prezident Nicolas Maduro, Spojené státy mohou dále omezit dovoz venezuelské ropy. Pokud se na zvýšené úrovni, v pásmu od 75 do 80 dolarů za barel, cena ropy udrží delší dobu, musí se čeští řidiči ještě před začátkem prázdnin, tj. do konce června, smířit s poměrně citelným zdražením pohonných hmot u našich čerpacích stanic. Pohonné hmoty přitom znatelně zdražily již v uplynulém měsíci. Benzín Natural 95 se včera u tuzemských čerpacích stanic v průměru prodával za 31,70 koruny za litr. Za poslední měsíc tedy zdražil takřka o korunu na litr a je nejdražší od září roku 2015. Nafta za poslední měsíc zdražila dokonce ještě o více než o korunu na litr a je nejdražší od srpna 2015. Když se ropa naposledy prodávala za 75 dolarů za barel a více, na sklonku roku 2014, stál litr benzínu Natural 95 průměrně 35,20 koruny. Koruna přitom tehdy byla o něco slabší vůči dolaru než dnes. Dolar se prodával za 22,10 koruny, zatímco dnes stojí 21,70 koruny. Mírně silnější koruna působí ve prospěch nižších cen pohonných hmot. I tak ovšem při setrvání ceny ropy na úrovni kolem 75 dolarů za barel nelze vyloučit růst cen benzínu v ČR průměrně až do pásma 34,50 až 34,70. Litr benzínu by tak byl přibližně až o tři koruny dražší než dnes. V podobném rozsahu by zdražila také nafta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.,
ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty