Lukáš Kovanda: Trumpova cla na mexický dovoz představují špatný signál i pro průmysl český

04.06.2019 8:39

Ukazatel podmínek v tuzemském zpracovatelském průmyslu v květnu mírně překonal očekávání trhu zůstal na své dubnové úrovni. Vzhledem k tomu, že hodnota příslušného ukazatele společnosti Markit je nadále pod úrovní 50 bodů, a sice na úrovni 46,6 bodu, znamená to ovšem, že podmínky v českém průmyslu se stále zhoršují.

Lukáš Kovanda:  Trumpova cla na mexický dovoz představují špatný signál i pro průmysl český
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Příznivým „zábleskem“ je to, že se úroveň ukazatele dále nesnižuje, což může signalizovat žádoucí stabilizaci. Potíží je však to, že data pro výpočet květnové hodnoty indexu byla získána převážně ve třetím květnovém týdnu, kdy obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou nebyla tak vyhrocená jako nyní a existovala přece jenom vyšší pravděpodobnost, že dojde ke zklidnění situace. V tuto chvíli však americká administrativa vážně hrozí cly i Mexiku, což v důsledku zvyšuje pravděpodobnost, že v listopadu nakonec zavede cla i na evropské automobily a autodíly.

V polovině května prezident Trump své rozhodnutí ve věci cel na evropská auta odložil o půl roku, avšak žádná zásadnější jednání mezi USA a EU v dané věci zatím neprobíhají a v dohledné době podle všeho ani neproběhnou.

V listopadu tak český automobilový průmysl může pokropit „dvojitá studená sprcha“: ta z Trumpových cel a ta, kterou způsobí pro změnu takzvaný tvrdý brexit. Riziko toho, že Británie koncem letošního října vystoupí z EU bez dohody, roste, protože příštím britským premiérem může po končící premiérce Mayové být dost dobře Boris Johnson, pro nějž je možnost odchodu bez dohody přijatelná.

To vše naznačuje, že květnová stabilizace ukazatele podmínek v českém průmyslu je zřejmě jen přechodného rázu a vlivem zhoršující se mezinárodní ekonomické a obchodní situace bude pokles hodnoty indexu v příštích měsících pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…