Lukáš Kovanda: Tuzemskému průmyslu se daří, eurozóně i Ukrajině navzdory

06.02.2015 13:57

Průmyslová produkce v prosinci meziročně vzrostla reálně o 7,3 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 4,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,0 procenta. Za celý rok 2014 průmyslová produkce vzrostla meziročně o 4,9 procenta a hodnota nových zakázek byla vyšší o 12,1 procenta.

Lukáš Kovanda: Tuzemskému průmyslu se daří, eurozóně i Ukrajině navzdory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Průmyslová výroba v ČR si v posledním měsíci loňského roku udržela solidní tempo růstu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní vykázala stejnou míru meziroční expanze jako v listopadu.

V souhrnu ale byla průmyslová data v prosinci ještě příznivější než v listopadu, a to z důvodu citelného nárůstu nových zakázek. Ty v procentním vyjádření po dvou měsících slabších nárůstů zaznamenaly opět nárůst dvojciferný. Jak průmyslová výroba, tak průmyslové zakázky se navíc meziročně srovnávaly s poměrně solidní základnou z prosince 2013, kdy tuzemský průmysl i zakázky táhla vzhůru tehdejší poměrně velmi silná zahraniční poptávka.

Celkově lze tedy shrnout, že tuzemský průmysl sice neroste tak jako v prvním pololetí loňského roku, kdy mu silným impulsem byla právě zahraniční poptávka, ale stále si i tak udržuje solidní tempo. A to navzdory hospodářskému útlumu v eurozóně a ochabnutí vývozu, které je výsledkem rusko -ukrajinského konfliktu. Z čísel za zakázky je navíc zjevné, že tento příznivý vývoj by jen tak ustat neměl.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…