Lukáš Kovanda: Zdravý jídelníček za začíná prodražovat

19.11.2018 19:47

Komentář k aktuálnímu zdražování mnoha druhů zeleniny a k jeho důvodům

Lukáš Kovanda: Zdravý jídelníček za začíná prodražovat
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Zdravý jídelníček za začíná prodražovat. Kilogram rajčat, květáku nebo mrkve aktuálně stojí o sedm až osm korun více než loni ve stejnou dobu. A další zdražování ještě přijde. Kilogram rajčat vyšel loni v říjnu v průměru na 52,90 Kč. Letos v říjnu už to bylo 60,70 Kč. Květák zdražil z 33,50 Kč za kilogram na 42 Kč. Mrkev ze 13,40 Kč na 20,40 Kč za kilogram.

Klíčovým důvodem zdražování zeleniny je letošní sucho, které způsobilo horší úrodu řady druhů zeleniny, ale i obilovin. Například úroda brambor byla třetí nejhorší v historii sledování od roku 1920. Zemědělcům přitom současně znatelně zdražují výrobní náklady.

Osiva letos ve třetím čtvrtletí zdražovala nejvýrazněji od roku 2012, meziročně o šest procent. Energie pak zemědělcům zdražují nejvíce taktéž od roku 2012, například motorová paliva do traktorů, kombajnů a dalších strojů meziročně zdražují o takřka 13 procent. Zvyšují se také ceny pojistného nebo nájemného. Zdražování těchto položek je pro zemědělce nejvýraznější minimálně od roku 2011. Pojištění zemědělcům zdražovalo ve třetím letošním čtvrtletí meziročně o 5,4 procenta. Nájemné a další výdaje spjaté se zemědělskými budovami, chlévy či stodolami apod., rostlo o bezmála čtyři procenta.

Zemědělci se navíc pochopitelně potýkají s růstem cen práce. Mzdy v letošním prvním pololetí vykázaly v zemědělském segmentu růst 7,4 procenta. Tak citelný růst mezd ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích zemědělci nepamatují od prvního pololetí roku 2008.

Cenové tlaky v zemědělské výrobě nepoleví ani v nadcházejících čtvrtletích. Důvodem bude pokračující růst úrokových sazeb a nadále napjatá situace na trhu práce. Bohužel, ani v oblasti klimatických podmínek nelze čekat přílišné zlepšení. Sucho je v posledních letech spíše pravidlem než výjimkou.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…