Lukáš Lhoťan: Jak Lidovci a konzervativci zabránili českým muslimům v získání plných práv

03.09.2016 19:27

Víte, že v roce 2006 mohli muslimové požádat o mimořádnou výjimkou a dle zákona získat plné uznání Muslimské obce v ČR? Nepodařilo se to jen díky politikům KDU-ČSL a konzervativcům.

Lukáš Lhoťan: Jak Lidovci a konzervativci zabránili českým muslimům v získání plných práv
Foto: Archiv Lukáše Lhoťana
Popisek: Lukáš Lhoťan

Podle zákona mohli do určité lhůty požádat čeští představitelé významného světového náboženství o výjimku ze zákona a mít uznání plných práv přednostně. Jak jsem se v době působení v muslimské komunitě z různých zdrojů, včetně šéfa Muslimské obce Alrawiho, dověděl, tak tuto výjimku prosadili muslimům naklonění politici, hlavně z ČSSD.

Zákon č. 3/2002 Sb.

Zákon o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech)

§ 27 Společná ustanovení

(8) Ministerstvo se souhlasem vlády může učinit výjimku a přiznat oprávnění ke zvláštním právům podle § 7 odst. 1 církvím a náboženským společnostem, které reprezentují významné světové náboženství s dlouhou historickou tradicí, působí na území České republiky a jsou registrovány podle tohoto zákona. V tomto případě se nevyžaduje splnění podmínek podle § 11 odst. 1 a 4. Návrh na přiznání oprávnění k výkonu zvláštních práv může podat registrovaná církev a náboženská společnost, která plní řádně závazky vůči státu a třetím osobám. Výjimku podle tohoto odstavce lze udělit pouze do 5 let od nabytí účinnosti tohoto zákona.

Jenže díky chybám samotných muslimů, hlavně opoždění podání žádosti, a díky odporu politiků z KDU-ČSL a konzervativců nebyla tato výjimka využita. Jistě tomu napomohly i výroky českých muslimů odhalené skrytou kamerou v pražské mešitě (ukázka zde). Tohoto úspěchu bylo dosaženo téměř přesně před 10 lety a to v době, kdy si ještě na tématu odporu proti islámu nedělala žádná strana volební kampaň a takový Hampl a spol. Vůbec nevěděli o problému islámu.

Níže uvádím ukázku z jednání dnešního předsedy Muslimské obce Muneeba Hassana Alrawiho s jeho předchůdcem profesorem Mohamedem Alím Šilhavým. Nahráno na přelomu 2006/7. V ukázce spolu hovoří o zamítnutí přiznání zvláštních práv Muslimské obci ze strany vlády Mirka Topolánka (ODS) a o tom, že je škoda, že nepodali žádost za vlády ČSSD. Dále hovoří o tom, jak k ním do mešity v Brně chodí spousta škol (podrobně o šíření islámu v českých školách zde), jak pomáhají studentům VŠ a pochvalují si působení na české školáky.

Dále hovoří o spolupráci s některými českými křesťany, kteří pomáhají muslimům v České republice. Muslimové si jednání svých vrcholných orgánu v ČR pravidelně nahrávali a uschovávali v brněnské mešitě. Odkud jsem je získal i já a poskytl mediím a odborníkům na islámský extremismus.

Muslimové tak díky politikům z KDU-ČSL a konzervativcům nezískali tyto výhody:

Zvláštní práva registrovaných církví a náboženských společností

(1) Registrovaná církev a náboženská společnost může za podmínek stanovených tímto zákonem k plnění svého poslání získat oprávnění k výkonu těchto zvláštních práv:

a) vyučovat náboženství na státních školách podle zvláštního právního předpisu,4)

b) pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky, v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, zabezpečovací detence, ochranné léčení a ochranná výchova,

c) konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky podle zvláštního právního předpisu,7)

d) zřizovat církevní školy podle zvláštního právního předpisu,4)

e) zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství nebo s výkonem práva obdobného zpovědnímu tajemství, je-li tato povinnost tradiční součástí učení církve a náboženské společnosti nejméně 50 let; tím není dotčena povinnost překazit trestný čin uložená zvláštním zákonem.8)

(2) Výkon zvláštních práv podle odstavce 1 písm. a) až d) upravují zvláštní právní předpisy.9)

(3) Registrovaná církev a náboženská společnost s oprávněním k výkonu zvláštních práv každoročně zveřejňuje výroční zprávu o výkonu práv podle odstavce 1 písm. a) až d).

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…