MUDr. Petr Končel: Celou záležitost prolomení limitů vnímejte jako věc politického rozhodnutí

24.03.2015 16:47

Odpověď na reakci primátora Mostu Jana Paparegy

MUDr. Petr Končel: Celou záležitost prolomení limitů vnímejte jako věc politického rozhodnutí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Vážený pane primátore,

reagujeme na Vaši odpověď k otevřenému v dopisu, který Vám byl předán MUDr. Petrem Končelem na jednání zastupitelstva města Mostu dne 5. 2. 2015.

V prvé řadě bychom chtěli reagovat na Vaší argumentaci týkající se procesu EIA. Rádi bychom Vás upozornili na skutečnost, že nelze v debatě k limitům zaměňovat záležitost procesní za politické rozhodnutí, kterým jsou právě limity těžby a otázka jejich prolomení. Proces hodnocení EIA a jeho zákonná úprava, na kterou ve své odpovědi odkazujete, je ve své podstatě procesní záležitostí a dle zákonných podmínek dochází vždy k posouzení dopadu na životní prostředí, a to u projektů, které by svým vlivem mohly vážně ovlivnit životní prostředí. Argumentaci, kterou používáte, považujeme proto za scestnou, neboť zavádí celou debatu k technicistnímu řešení, které je pro mnoho obyvatel nesrozumitelné a pod jehož hávem je možné legitimizovat téměř cokoliv.

Z tohoto důvodu Vás žádáme o věcné jednání a prosíme Vás, abyste celou záležitost prolomení limitů vnímal jako věc politického rozhodnutí. Není možné takto důležitou debatu posouvat jen do roviny procesního řízení, jež je v gesci vybraných orgánů státní správy, které většinou rozhodují daleko od naší domoviny.

Podstatné přeci je, zda-li Vy, jako vrcholný představitel našeho města, usilujete o nejlepší zájmy jeho obyvatel, a zda – li vnímáte závažná fakta, která hovoří o podprůměrné střední době dožití u obyvatel Mostecka už nyní, tedy v době, kdy limity ještě nebyly prolomeny. Tato smutná fakta nejsou primárním výstupem analýzy „Externí náklady prolomení limitů těžby na Mostecku – Případ velkolomů ČSA a Bílina“, se kterou se  jak píšete “neztotožňujete”, ale jsou výstupem statistických dat a zdravotnických ročenek za poslední léta – tedy zdrojů, které jsou objektivní a nemohou být obviňovány z podjatosti. S podobnými výstupy přichází i analýza Komise pro životní prostředí AV ČR, ke které jste se ve své odpovědi nevyjádřil.

Pokud však ani těmto zdrojům nedůvěřujete, je možné nechat zpracovat analýzy nové, a to institucemi, které nejsou zatíženy vazbami na těžební společnosti nebo ekologické organizace v duchu nezávislosti a objektivity, které my lékaři podporujeme.

Závěrem Vám děkujeme za otevřenost, kterou jste projevil nabídkou k osobnímu setkání. Této nabídky využijeme a v dohledné době se ozveme s nabídkou termínu osobní schůzky.

S pozdravem,

Za signatáře otevřeného dopisu,

MUDr. Petr Končel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…