Marek Obrtel: Jsme připraveni pomáhat republice, tam, kde nás je třeba

28.07.2015 15:34

Otevřený dopis velitele praporu pplk.MUDr.Marka Obrtela prezidentovi ČR Miloši Zemanovi

Marek Obrtel: Jsme připraveni pomáhat republice, tam, kde nás je třeba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Obrtel

Vážený pane prezidente.

V souvislosti s nárůstem nelegální imigrace do Evropy a jejího směřování také k nám, jste před několika dny uvedl, že možná přijde doba, kdy budete muset na ostrahu hranic povolat armádu.

V médiích rovněž prosákly informace o možné pozemní cestě islamistů mezi Evropou a Sýrií přes Srbsko a Maďarsko, což nutně znamená, že i naše území musí sloužit jako tranzit těmto nelegálním osobám, které mají, nebo chtějí mít co do činění se strukturami Islámského státu.

My, členové Iniciativy Českoslovenští vojáci v záloze proti válce, jsme se sdružili, abychom naplnili slova přísahy, kterou jsme skládali jako vojáci. Chceme bránit republiku před nebezpečím, že bude zavlečena do cizí války a za cizí zájmy a tomu chceme zabránit. Současně si uvědomujeme závažnost situace, ve které se vinou imigrační vlny nachází naše společnost a chceme pomoci čelit rizikům z toho vyplývajícím.

Většina z nás přísahala ČSSR, jiní  ČSFR a další pak, po rozdělení federace, ČR a SR, vždy jsme ale přísahali věrnost vlasti. Režimy a vlády přicházejí a odcházejí, ale vlast je jedna jediná a ta zůstává a my ji chceme bránit.

Jsme různého věku;  jsme záložáci – nikoli aktivní vojáci nebo mladí branci. Ale jsme připraveni pomáhat republice, tam, kde nás je třeba.  Ať jsme sloužili jako příslušníci armády nebo jako pohraničníci, máme zkušenosti z vojenské služby. A tyto zkušenosti jsme schopni pro potřebu naší země nabídnout. Je sice možné prostě povolat do armády některé občany, ale na to ještě není naše společnost připravena a vyvolalo by to pravděpodobně zbytečné emoce.

V současnosti snad ještě není nasazení armády na hranici nezbytné. Plně budou zatím dostačovat neozbrojené hlídky, které zde budou provádět monitoring terénu, sledovat pohyb cizích osob a ve spolupráci s Policií ČR bránit jejich nežádoucímu volnému vstupu na území našeho státu. Nástup dobrovolníků předpokládá dopravní a spojovací součinnost Policie a zajištění základních potřeb (ubytování, stravu, lékařskou péči a určitou finanční kompenzaci).

Pane prezidente, je mezi námi už nyní mnoho těch, kteří budou schopni a ochotni na výkon takovéto služby nastoupit jako dobrovolníci a další záložáky jsme schopni pro tuto službu postupně získávat. Nabízíme svoji pomoc při ostraze hranic. Přísahali jsme věrnost vlasti a jsme připraveni svoji přísahu naplnit.

Pplk. v.z. MUDr. Marek Obrtel
Velitel 1. československého praporu vojáků v záloze

Žádáme všechny občany ČR, vlastence prostě všechny, kteří milují svou zem, hlaste se k ostraze státní hranice přímo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.