Marek Řezanka: Povolební mat

23.10.2017 20:21

Parlamentní volby v roce 2017 se vyznačují hned několika extrémy (mezi něž nepatří vcelku normální, cca 60%, voličská účast). Do Sněmovny České republiky se dostalo celkem 9 politických subjektů.

Marek Řezanka: Povolební mat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vítězné hnutí ANO vyhrálo takzvaně o „parník“. Přesto se může stát, že nebude moci sestavit vládu, protože všechny ostatní subjekty budou tvrdit, že je ANO ve vládě pro ně nepřijatelné – a budou tak prohlubovat politickou krizi s vidinou předčasných voleb. Otázkou je, zda na všechno, co před volbami slibovala, zapomene SPD – a vrhne se Babišovi do náručí, nebo se přidá k TOP 09 a ostatním a vytáhne kartu předčasných voleb. Již nyní ale vidíme, že ANO a SPD dohromady 101 hlasů nedají – a tyto strany by tak musely spoléhat na podporu od KSČM.

Okamura s pravicovými průsečíky, Babiš ve STANU ODS…

T. Okamura již prozradil, že u pravicových stran vidí programové průsečíky s SPD, a to v případě podpory podnikatelů a živnostníků. Pravice holt vždy společnou řeč najde, zvláště, když SPD by klidně mohlo znamenat Spojenectví Protiproudu a D.O.S.T. Jen Okamurovi voliči to včas nepochopili.

Ale ani A. Babiš nezahálel – a již nabídl pomocnou ruku ODS a STAN s tím, že je nakloněn pravicové politice. O tom ale pánové Fiala ani Gazdík (Farský) nechtějí ani slyšet. ČSSD Babiše odmítala jako „špinavého“ – a přitom její voliči pochopili, že kromě něj nemá ani malou šanci prosadit byť jen zlomek svého „velkolepého“ sociálního programu.

Nyní zkouší Babiš podobnou taktiku na pravicové strany. Hraje proevropskou kartu – a když ho odmítnou, jen pokrčí rameny, že on proevropský program nabízel – tak jako sociální demokracii ten sociální. Všichni voliči, kteří smýšlejí levicově – a rozhodli se pro Babiše – třeba pouze proto, že ho pokládají za mučedníka, volili proti svým zájmům.

ODS se dmula, jak patříme na Západ. Přitom ale v jádru EU být nechce. To by měla být bariéra pro její kooperaci s Piráty, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

Když ODS zaváhá – a skončí v opozici, v příštích volbách, klidně předčasných, se vrátí tam, kde byla po volbách v roce 2013. Jenže, jak by ODS a P. Fiala obhájili kooperaci s ANO, když svým voličům slibovali zrušení EET? Asi lze jenom těžko očekávat, že se destruktorem EET stane sám jeho autor. A jak by před nimi obhájili prosazování eura? 

Také voliči ANO musejí jasně vidět, že Babiš není alternativou ani změnou. Stejně jako Piráti či SPD. Je to A. Babiš, kdo vrací do hry druhý důchodový pilíř.

Všichni vaří stejnou asociální polívčičku, pouze v ochucování se liší. Výsledkem je však podobně nestravitelná šlichta. 

Všichni proti ANO?

Připomeňme si, že proti ANO se ostře vymezily následující strany: TOP 09, STAN, ODS, ČSSD, Piráti, SPD. KDU-ČSL trvá na tom, že s obviněným do vlády nepůjde. KSČM se do vlády s ANO nepohrne, ani není na pořadu dne možnost menšinové vlády ANO s podporou KSČM. Na to nejsou hlasy.

Evidentní vzkaz těchto voleb je, že levicoví voliči ztratili levicového zástupce. ČSSD ani KSČM za něj nepovažují. Obě tyto strany dostaly naprostý výprask – a mohou zpytovat svědomí, že se nepoučily z výsledků krajských voleb v roce 2016.

Dvě nová simulakra ve Sněmovně

Piráti a SPD byli médii pasováni do role černých koní voleb – a obě tyto strany získaly shodně více než dvacet mandátů. Podařilo se jim týt jak z pravicových, tak levicových hlasů. Faktem je, že pravice slaví úspěch. ANO není rozhodně žádným sociálním garantem, ODS, TOP09 a STAN jsou subjekty vyloženě asociální, SPD má za sebou pravicovou Akci D.O.S.T. Piráti zase chtěli na své kandidátní listiny politiky ze Starostů a nezávislých a i po volbách se ke STANu jasně přihlásili. Možná I. Bartoš nahradí M. Kalouska v jeho protibabišovském a protizemanovském zápalu a Piráti tak potvrdí roli TOP 09–B. Ke konsenzu v naší společnosti tak Piráti rozhodně nepřispějí. Opírají se v drtivé většině o hlasy mladých lidí, kteří vycházejí ze škol bez základního povědomí o historii a světě. Jejich volba pak tomuto stavu plně odpovídá.

Za sociální nelze považovat ani KDU-ČSL. Ta spolu se STAN a TOP 09 dá dohromady pouhých 23 mandátů – a je zřejmé, že tyto tři strany mají dohromady velmi malý vliv.

Bez ANO jen menšinové vlády s podporou KSČM a SPD…

Velmi křehkou vládu by v tuto chvíli hnutí ANO sestavilo s ODS. Relativně nestabilní by byla i koalice na dosavadním půdorysu – ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Do party by museli být přibráni ještě Starostové a nezávislí, aby tři takzvaní přeběhlíci vládu nepoložili.

Bez ANO v tuto chvíli vládu sestavit v podstatě nelze. ODS, Piráti, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL dají dohromady toliko 70 mandátů. A nevytrhlo by to ani 15 mandátů ČSSD, pokud by se v takovéto nesourodé koalici totálně znemožnila. Jistě, mohla by zde být menšinová vláda takzvaně proevropských stran, tedy: TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů. To by ji ale museli podpořit spolu s ODS komunisté či SPD. Tím by se u svých voličů obě strany shodily. Mohly by se tvářit jako „státotvorné“ – ale problém je v tom, že obě se silně vymezují vůči stávající Evropské unii – a tímto svým krokem by podpořily takzvaně proevropskou politiku, kterou jejich voliči nemohou ani cítit.

A nebo by výše zmíněnou ryze pravicovou vládu mohlo umožnit ANO, proti němuž ovšem všichni uvedení hlasitě vystupují. Dokázalo by ANO podepřít menšinovou vládu ODS? Třeba za cenu výměny jejího předsedy za V. Klause mladšího s tím, že ODS by byla proti vydání A. Babiše?

A. Babiš by mohl vyjádřit podporu též SPD – ale musela by se přidat KSČM. SPD by potom vládla menšinově – a opírala by se o ANO a komunisty. Nebylo by to však jistě zadarmo a lze předpokládat, že Okamurova vláda by byla vykoupena hlasováním o nevydání A. Babiše a J. Faltýnka ke stíhání.

A. Babiš by však mohl přijít s nabídkou, že SPD bude moct prosadit nějakou podobu zákona o obecném referendu. Na to by měl T. Okamura slyšet, neboť celou dobu vzkazuje, že mu jde „o programové priority“, kam schválení obecného referenda dozajista patří. Uvědomme si jedno – referendum je nástrojem. Nástrojem, který může být pozitivní, ale i negativní, což se odvíjí od rámce, do nějž je zasazen a v němž je používán. T. Okamura nezajistí rozvoj naší společnosti, protože neřeší – a řešit nebude - sociální otázku. To jednoduše pravice nedělá.

SPD tak bude čelit podobnému šachu ze strany ANO, jako předtím ČSSD. Odmítne-li možnost prosadit svůj program, odepíše se (a stane se jen jedním z mnoha křiklounů proti A. Babišovi v jedné linii s Piráty a TOP09), stejně, jako když bude hlasovat proti vydání A. Babiše policii.

Tato varianta (menšinová vláda SPD) by mohla být ve stávající situaci výhodná i pro KSČM. V opozici nyní totiž komunisté budou toliko nevýznamným trpaslíkem, který už v příštích volbách ve Sněmovně ČR také zasedat nemusí. Kdyby spolu s ANO umožnili vládu SPD, měli by vliv na vládní politiku – a současně by nebyli ve vládě – a její negativa svádět na SPD.

Rovněž KSČM ale hrozí šach-mat. Voliči jí hru na levici již nebaští. V opozici – jak již bylo zmíněno výše, bude toliko do počtu a nemá šanci, aby jí bylo příliš slyšet. Podpoří-li spolu s ANO SPD, podpoří vlastně i krajně pravicovou Akci D.O.S.T. A to už by pak mohli mít dost KSČM i její zbylí voliči.

Tímto by mohl A. Babiš doslova držet pod krkem ODS: Nepůjdete-li s námi, bude tu vláda SPD – a vy za to budete spoluodpovědní. V tu chvíli by už stíhání A. Babiše mělo velmi vážné trhliny, neboť jeho opětné vydání by zabránily buď hlasy SPD a komunistů, nebo ODS.

Pro Piráty i SPD je dělení na pravici a levici údajně mrtvé. Oba subjekty však dávají najevo, že je to táhne doprava. První jmenovaný přesedlává nepokrytě k TOP 09, druhý pro změnu hledá průsečíky s pravicí v podobě ODS či STAN.

Ve hře je i menšinová vláda ANO, která by se opírala tu o toho, tu o onoho – a kdykoli by mohla padnout.

K.O. pro řadu stran

Mezi jasně poražené těchto voleb patří kromě ČSSD, KSČM a TOP 09 též Zelení, kteří se nedostali ani na 1,5 procenta hlasů a Realisté, kteří nejenže nedosáhli na avizovaných dvacet procent hlasů, ale nepřekročili ani 5% hranici. Na jejich úkor posílila na druhou příčku ODS. Zde holt občané dali přednost ODS před ODS-B.

Strany, které skončily pod 5% hranicí, pod ní skončily hluboko – a nelze předpokládat, že by o nich šlo do budoucna uvažovat jako o alternativě. Ovšem výběr devíti stran ve Sněmovně nemůže jednoduše uspokojit voličskou poptávku. Má snad levicově orientovaný člověk volit pravici? A jako proč?

Všichni vlastně prohráli…

Jaké však máme povolební scénáře? Takové, že všichni, kdo nyní mají pocit, že uspěli, zjistí, že ve skutečnosti prohráli.

Tomio Okamura a jeho SPD stojí přímo před Sofiinou volbou (myšleno jako metafora). Buď vytvoří vládu s ANO za podpory KSČM (nebo bude vládnout menšinově s podporou obou dalších partají) – a jeho voliči zjistí, že kooperuje s těmi, jež před volbami označoval za zrádce. Anebo se po boku M. Kalouska a P. Gazdíka postaví proti A. Babišovi – což bude jeho jediným tématem, neboť dál bude fungovat stávající trojkoalice.

Zpozornět by voliči SPD měli už tehdy, kdy se Okamura vůči ANO nevymezil rezolutně s tím, že ANO vystupuje jako proevropská strana. Pokud A. Babiš kývne Okamurovi na referenda, bude tedy noha v nohavici? O tom by pak písničkář Jarek mohl složit nějaký přiléhavý song. A mohl by do něho zakomponovat projev M. le Penové, která podpořila T. Okamuru s tím, že dalšími vzory pro nás mají být J. Palach a V. Havel. Inu, cesty „pravdy a lásky“ jsou nevyzpytatelné.

Jásat příliš nemohou ani Piráti. Pokud by šli např. do koalice s ANO a ODS, tak popřou vše, co před volbami slibovali. I kdyby tuto vládu toliko podporovali. Takže pro ně platí totéž, co pro SPD – buď být v koalici, která je znemožní, nebo se stát součástí protibabišovské fronty (což se již verbálně stali), jež bude na občany této země působit jako rudý hadr pro býka. Tato fronta bude riskovat, že v příštích, tedy předčasných, volbách, by A. Babiš mohl získat více než 50 % neskutečně naštvaných a frustrovaných občanů, kteří nebudou volit ideologii, natož vizi, ale ve svatém hněvu to dají „Mučedníkovi“.

Zemanovi voliči volili proti svým zájmům…

Paradoxem těchto voleb je, že jediná strana, která aktivně podporuje M. Zemana, nezískala ani 1 % hlasů. Kde jsou tedy voliči M. Zemana, jako že jich není málo?

Lze předpokládat, že značná část jich volila ANO. Tento fakt by si A. Babiš měl uvědomit. Někteří Zemanovi voliči dali svůj hlas SPD, jiní KSČM. Ani jedna z těchto stran ovšem M. Zemana před parlamentními volbami nepodpořila. Možná i to hrálo svou roli v celkovém volebním účtu pro KSČM.

Voliči M. Zemana by si měli ujasnit jedno: Volili proti svým zájmům. M. Zeman nadále nemá ve Sněmovně ČR spojence (pokud tedy ANO nepochopí, že bez Zemana skončí, voličské podpoře navzdory). Nadále tak Zemanovi voliči uvidí, jak jejich prezident, sám a sám, čelí různým pokusům o odvolání, rudým kartám a tuně mediálních lží a manipulací.

Místo řešení sociálních problémů (nemluvě o nějaké smysluplné zahraničně-politické koncepci) tak můžeme očekávat pokračující boj všech „demokratů“ proti A. Babišovi. Přesně kvůli tomuto boji propadla u voličů ČSSD – protože kopala do vlastní vlády, namísto toho, aby zaměřila síly vůči ideovému soupeři, tedy TOP 09 a ODS.

M. Zeman se již nechal slyšet, že rád poslouží jako prostředník v evidentně složitém povolebním vyjednávání, kdy se na obzoru nějaká stabilní akceschopná vláda nerýsuje.

Všichni dostali mat…

Přiznejme si jedno. Jsme svědky povolebního matu. Největší mat pak dostali ti z nás, kteří chtějí změnu a alternativu. Ta se ale ve výběru, jakkoli zdánlivě pestrém, nevyskytovala. Volit lze toliko establishment. Ostatní jsou odsouzeni k nevolbě.

Zbývá vyřešit, kdo zahájí další partii (ovšem se stejnými kartami na stole) – a kdo v ní, pokud vůbec někdo (což je otázka spíše řečnická) – může vyhrát.   

P. S.:

Rád bych zde zmínil jednu věc. Od krajských voleb 2016 bylo patrné, že voliči ČSSD i KSČM jsou s jejich politikou hrubě nespokojeni – a že jim jejich hru na levici prokoukli. Přesto tyto strany neučinily nic proto, aby hrozící trend zvrátily:

Jak si myslíte, že dopadnou blížící se volby do sněmovny? Bude mít levice zřetelně lepší výsledek?

Odhadovat v tuto chvíli, co bude za rok, je věštěním z křišťálové koule. Doba je nyní velmi dynamická, hlavně na celosvětové scéně, jež ovlivňuje i dění u nás. Jde o to, co se do voleb vše stane. Může zde vzniknout nějaký nový subjekt na bázi Věcí veřejných. Lze očekávat, že se něco vytáhne na ANO, jako se dříve vytáhlo třeba na Paroubkovu ČSSD. Na sociální demokracii se již nic tahat nemusí, ta se utahala sama. Některé subjekty se mohou spojit, jiné zaniknout. Ale předpokládám, že při účasti kolem 50–60 % nakonec přece jen největší kus koláče ukrojí ANO a za ním se nějak seřadí SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, ODS. TOP 09 může mít velmi vážné problémy se do sněmovny vůbec dostat. ČSSD může schytat debakl, když by se dostala na pozice dnešní ODS.

Již jsem opakovaně řekl, že skutečnou levici u nás nevidím. Není možné řešit nástavbu, když se vám sype základna. A právě tady se ukazuje bída naší „aktivistické“ scény a o té parlamentní raději ani nemluvím. Půjde tedy hlavně o to, kdo bude ochoten komu naletět a v čem bude vidět svou poslední šanci. Čekatelů na koryto je potom požehnaně (Viz).

Marek Řezanka

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…