Mária Pešeková: Záchodová studie Evropské komise

01.11.2013 12:28

Ze strany EU jsme si zvykli již na ledasjaké „zlepšováky“. Začalo to u zakřivení banánů, pokračovalo žárovkami či „zákazem“ nezaměstnanosti mladých lidí. Kam až tyhle nápady spějí, je patrné z poslední studie Evropské komise – s prominutím do hajzlu…

Mária Pešeková: Záchodová studie Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská komise se totiž podle 60stránkové studie http://susproc.jrc.ec.europa.eu/toilets/docs/Technical_report_Ecolabel_May_2013a_revised_final.pdf obává, že se v EU pro splachování v záchodech spotřebuje příliš velké množství vody. Odborná studie o toaletách a pisoárech vznikla na základě dvouletého sledování chování jejich uživatelů. Právě přístup uživatelů a konstrukce „zařízení“ jsou pro spotřebu vody podle expertů klíčové. Závěr zprávy je pak jednoznačný – Evropané potřebují v průměru šest litrů na jedno splachování (jak studie uvádí, průměr byl zjištěn podle „aritmetického průměru z jednoho plného a tří redukovaných spláchnutí“). Tento objem by se do budoucna měl snížit. Zpráva se v tomto ohledu vyznačuje velkou pečlivostí a podrobnými detaily – po močení by mělo na splachování stačit půl litru vody, na „větší záležitosti“ by mělo obyvatelům EU stačit méně než 5 litrů. Tato přísnější varianta ale nebyla akceptována a šest splachovacích litrů je kompromisním řešením.

Zpráva neopomíná ani ergonomické záležitosti toalet a dospěla k nesmírně překvapivému závěru – Evropané sedí na toaletách různým způsobem. Záchodové prkýnko a deska nemají žádný významný vliv na funkci produktu a bývají často prodávané zvlášť.

Ze zjištěných závěrů budou vypracována doporučení – Komise plánuje do budoucna stanovit kritéria pro udělování ekologické známky výrobcům toalet.

Tak, po domácí napínavé haškovsko-sobotkovské kovbojce jsou podobné zprávy z Bruselu nesmírně uklidňující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…