Markéta Matějková: MFF Karlovy Vary letos slaví padesátku, znělku natočil Mel Gibson

16.06.2015 13:14 | Zprávy

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se blíží. A letos to bude opravdu velké, neboť oslaví jubilejní 50. ročník. Pokud se chcete tohoto významného filmového svátku osobně zúčastnit a nenechat si ujít filmové novinky, zapište si do kalendáře termín 3. – 11. července, kdy se festival koná.

Markéta Matějková: MFF Karlovy Vary letos slaví padesátku, znělku natočil Mel Gibson
Foto: Hana Čechová
Popisek: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

MFF Karlovy Vary patří do stejné skupiny prestižních filmových festivalů, jakými jsou ty v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo v Tokiu. Letošní jubilejní ročník bude spojen také se 120. výročím první filmové projekce bratří Lumiérů.

Při takto významném výročí se organizátoři festivalu rozhodli připravit také speciální znělku, která bude poprvé představena v rámci slavnostního zahájení 50. ročníku festivalu 3. července. Hlavním představitelem nové znělky se nestal nikdo menší, než loňský držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, herec a režisér Mel Gibson. Prezident festivalu Jiří Bartoška řekl, že při hercově vytíženosti to považuje za malý zázrak. Znělka se natáčela minulý měsíc v Los Angeles a postaral se o ni režisér Martin Krejčí, který společně s Ivanem Zachariášem od počátku spolupracuje na konceptu festivalových znělek se známými filmařskými osobnostmi. A jak se znělka s Melem Gibsonem rodila? „Byl poměrně dlouhodobý proces. Nejdříve jsme se s panem Gibsonem potkali… a domluvili se, že koncept znělek vychází z toho, že si jejich protagonisté dokážou udělat sami ze sebe trochu srandu, což mi speciálně v jeho případě  přišlo lákavé,“ popisuje Martin Krejčí. „On s tím souhlasil, tak jsem pak během podzimu napsal takovou scénku, kterou jsme mu poslali a od jeho asistenta nám přišlo potvrzení, že je to v pořádku.“

Českou tvorbu zastoupí Domácí péče a Kobry a užovky

MFF Karlovy Vary představí sedm světových a šest mezinárodních premiér, mezi kterými představí nové filmy Ditricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damanové a Florina Serbana nebo debut italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina. „Suverénní hrou se žánry a zároveň výraznými politicko-morálními komentáři se v soutěži zaskví trio z nejzajímavějších současných evropských režisérů. Ceněný německý tvůrce Dietrich Brüggemann (Křížová cesta) uvede v premiéře radikální anti-neonacistickou satirickou komedii Heil, jízlivý komentář ke stavu německé společnosti předestřený strhujícím tempem. Červený pavouk, hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszałky je precizně vystavěným psychologickým thrillerem inspirovaným skutečnými událostmi a pojednávajícím o mechanismech zrodu masového vraha. Uznávaný dánský dokumentarista Daniel Dencik představí hranou prvotinu Zlaté pobřeží, originální historický film, který je lyrickou básní i děsivou noční můrou a především vyhraněným svědectvím o evropském kolonialismu,“ prozrazují pořadatelé, kteří dodávají, že kompletní program filmů zveřejní až 22. července.

Českou republiku zastoupí v hlavní soutěži dva tituly. Prvním z nich je debut Slávka Horáka s názvem Domácí péče upínající pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty jen těžko překonatelnou překážku. Film vypráví o smrtelně vážných věcech s jemným humorem. Druhým zastoupeným českým filmem je nekompromisní drama dvou bratrů vyrovnávajících se různými způsoby s bezútěšností a nedostatkem prostředků na středočeském maloměstě a názvem Kobry a užovky.

České dokumenty budou na festivalu zastupovat Helena Třeštíková s novým časosběrným dokumentem Mallory a Jan Foukal s netradiční dokumentární road-movie Amerika.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.