Marta Smolíková: Péče komunitní porodní asistentky je bezpečná a vyhledávaná

03.11.2020 18:08

Otevřený dopis novému ministru zdravotnictví

Marta Smolíková: Péče komunitní porodní asistentky je bezpečná a vyhledávaná
Foto: ČPZP
Popisek: Kojenec - ilustrační foto

Vážený pane ministře,

dovolte nám srdečně Vám poblahopřát ke jmenování do funkce Ministra zdravotnictví ČR, které v nás vzbuzuje naději na efektivní a kvalitní vedení českého zdravotnictví nejenom v této nelehké době pandemické krize.

Jménem České ženské lobby, která sdružuje 37 organizací hájících práva žen, a pracovní skupiny pro porodnictví, která v rámci České ženské lobby spolupracuje na humanizaci a kultivaci českého porodnictví, bychom Vám rády nabídly podporu a spolupráci. V našich řadách jsou zástupkyně profesních organizací porodních asistentek a dul, které jsou připraveny pomoci v hrozící personální krizi doprovodem a podporou žen při porodu v porodnicích, jak je to obvyklé v rozvinutých demokratických zemích.

Péče komunitní porodní asistentky o ženu je péčí bezpečnou a ženami vyhledávanou, podobně jako podpora dul, přičemž jsou v současné době pandemické krize pro porod v porodnici nedostupné, což jak se ukazuje, může mít neblahý dopad na poskytovanou péči o ženy a jejich děti. Práce porodních asistentek a dul, může být mnohem efektivnější, pokud bude uznána jejich profesionalita v platných opatřeních Ministerstva zdravotnictví, která jim nyní oficiálně brání tuto pomoc realizovat.

Přejeme Vám spoustu sil, entuziasmu a profesionální podpory.

S úctou

Marta Smolíková
předsedkyně České ženské lobby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.