Martin Benda: Zamyšlení nad odvolávanými odborníky

10.03.2015 9:37

Hnutí ANO vyměnilo po roce a pár měsících již třetího ministra. Dobrá, nepočítejme Věru Jourovou, která formálně vzato povýšila do EK (a nenaslouchejme pomluvám, že se jí Andrej Babiš chtěl taktéž zbavit).

Martin Benda: Zamyšlení nad odvolávanými odborníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Pořád ještě se bavíme o dvou ministrech z pěti, kteří museli být odvoláni. Což je v necelé třetině volebního období poměrně nelichotivá bilance samo o sobě. Co je však nejvíce zarážející, že se jedná o proklamované „odborníky“, jež „nejsou politici“, ale „makají“.

Standardní politická strana dává na posty ministrů především politiky, kteří si už prošli ohněm ve volbách, stranických i celostátních. Každý ministr je především politikem, členem vlády, kde dělá politická rozhodnutí. To je jeho absolutně primární úkol. Jestliže vedle této činnosti vyjde najevo, že navzdory jeho politickému renomé, náměstkům, státním tajemníkům, poradcům a celému úřadu se mu rezort rozpadá, jestliže prostě neprokáže i jisté manažerské dovednosti, vymění se a jde se dál. To se stává.

ANO tuto zaběhanou politickou praxi okázale poslala k šípku. Stát se má řídit jako firma, ministr nemá dělat politiku (povšimněme si, kolik ministrů je místopředsedy onoho hnutí), ve vládě má hlasovat s předsedou. Jeho očividně jediným posláním je kvalifikovaně řídit ministerstvo. S tím byli ministři vybíráni, a to zcela podle libovůle předsedy, nesvázaného žádnými stranickými ohledy, na rozdíl od standardních stran (Praha si zaslouží ministra, aspoň jeden ministr z Moravy atd. atp.). Přesto je výsledek takový, jaký je. Kde se stala chyba?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: Nejen institucionální cenzura, ale také autocenzura. A důležitost nonkonformního jedince pro svobodu slova

11:24 Filip Šebesta: Nejen institucionální cenzura, ale také autocenzura. A důležitost nonkonformního jedince pro svobodu slova

Teze k vystoupení na konferenci Společnosti na obranu svobody projevu s názvem „Přežije svoboda slov…