Martin Dědic: Hovory ostravských přívrženců hazardu nahání hrůzu

27.09.2014 16:00

V minulých měsících jste mohli v tisku a v televizních pořadech vidět nejrůznější informace o tzv. kauze „Dědic“. Řada článků byla vytržena z kontextu zkrácením odpovědí, proto máte nyní možnost si přečíst úplný rozhovor s Martinem Dědicem a udělat si tak reálnou představu o případu.

Martin Dědic: Hovory ostravských přívrženců hazardu nahání hrůzu
Foto: red PL
Popisek: Kdo s kým a proti komu v kauze Dědic?

Jaká je Vaše profese a co má vlastně společného s politikou?

Mám vysokoškolské vzdělání v oboru strojírenství a zároveň jsem se vždy zajímal o ekonomii. Jsem soudním znalcem v oboru ekonomie a dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Nikdy v minulosti jsem nebyl členem žádné politické strany. V rámci Moravskoslezského kraje znám mnoho politicky aktivních osob a to napříč celým politickým spektrem. Nevím, jestli mohu nazvat svůj vztah s hejtmanem Miroslavem Novákem za přátelský, ale snad ano, stejně tak si troufnu nazvat vztah i s náměstkyní primátora Ing. Simonou Piperkovou. Právě proto jsem s oběma udržoval kontakt mimo jejich funkce, tedy i prostřednictvím telekomunikačních zařízení.

Nejenom oni, ale i řada dalších politicky aktivních i neaktivních lidí v našem regionu, se na mě obracela pro rady v oblasti mé profesní specializace. Přijde mi logické obrátit se pro doporučení na soudního znalce dané specializace. Neexistuje ale jediný případ, kdy bych někomu vnucoval svůj názor či jej nějakým např. direktivním způsobem prosazoval.

Jakým způsobem vzniklo obvinění, že ovlivňujete politiku?

Jak je vám zřejmě známo, probíhá uvnitř ostravské ČSSD „válka“ mezi zastánci politiky, prosazované zejména zástupci ČSSD z Ostravy-Poruby a tzv. „jižany“, tedy zástupci ČSSD vzešlými zejména z místních organizací městského obvodu Ostrava-Jih. Například část ČSSD, zastoupená starostou Ostravy-Poruby Ing. Lumírem Palyzou, se snaží prosadit na úrovni města Ostravy vyhlášku, vytěsňující výherní a hrací automaty, které na sebe prokazatelně nabalují kriminální činnost z center jednotlivých městských částí Ostravy a jejích periferií. K tomuto názoru se přikláním i já.

Naopak proti tomuto názoru stojí jak současní, tak i bývalí regionální politici ČSSD a jsou podporováni významným podnikatelem i v zábavním průmyslu, panem Lahodou s kontroverzní minulostí.

Jsem přesvědčen, že až do okamžiku, kdy jsem se stal příznivcem politiky, prosazované zástupci ČSSD z Ostravy-Poruby, jsem nebyl vnímán jako osoba, která by jakkoliv ovlivňovala či mohla ovlivňovat dění v regionu, a o které by stálo za to napsat byť jediný řádek.

Přibližně od počátku roku 2012 jsme já, jako nestraník, a celá řada členů Ostravské ČSSD vystavováni nátlaku. Na Policii ČR začala docházet anonymní udání, což je zdokumentováno v samotném usnesení o zahájení trestního stíhání. Začala kampaň nejen proti mně, ale proti všem zástupcům politiky ČSSD, kteří chtějí potřít hazard ve městě. Ze dne na den jsem se stal osobou trestně stíhanou a v médiích nazývanou „hlavou chobotnice“ apod. Nemusím tedy zdůrazňovat, která z politických frakcí ostravské ČSSD se v této interní „válce“ snaží zvítězit a za použití jakých nástrojů.

V médiích jste označovaný za velmi bohatého muže, kde jste majetek získal?

Dotýká se mě lživý názor, přejímaný sdělovacími prostředky údajně z policejního zdroje. Historicky podstatná část mých příjmů pocházela z prodeje akciových a obchodních podílů a kapitálových operací. Tyto příjmy jsou při splnění zákonných podmínek osvobozeny od daně a jsou zcela prokazatelně dohledatelné na mých účtech u peněžních ústavů z příslušného období. Je pouze chybou orgánů činných v trestním řízení, že se neorientují v daňové problematice a neakceptují zákonem danou koncepci daně z příjmů.

Chtěl byste něco dodat k vašemu obvinění a průběhu trestního řízení?

Jestli se mám vyjádřit k obvinění, které mi bylo sděleno, pak toto obvinění kategoricky odmítám a považuji jej za vykonstruované. Odmítl jsem je již bezprostředně poté, co mi bylo dne 25. 3. 2014 sděleno a tento svůj postoj jsem vyjádřil zejména v podané stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání a ve své svědecké výpovědi podané dne 4. 9. 2014.

Celý proces je velmi těžký jak pro mě, tak pro celou mou rodinu. Přestože jsem osobou, vůči které byly uplatněny snad všechny prostředky trestní represe možné před rozhodnutím, vidím v procesu i zajímavé stránky. V přepisu odposlechů, které se v kauze objevují, nahání až hrůzu hovory „přívrženců hazardu“, kde mezi sebou nepokrytě hovoří o odstraňování (doufám, že jen politickém) osob z řad regionálních politiků, kteří jsou proti nim. Stále jsem tedy pozitivní a doufám, že Policie ČR tyto výhružky nebude brát na lehkou váhu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Dědic

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …