Martin Jan Stránský: Interní směrnice k zdraví prezidenta

19.10.2021 15:00 | Komentář

Situace kolem získání informací týkajících se kritického stavu hlavy našeho státu nemá v moderních českých dějinách obdoby.

Martin Jan Stránský: Interní směrnice k zdraví prezidenta
Foto: archiv
Popisek: Martin Jan Stránský

Je nyní zcela jisté, že dříve (spíše) než později do úřadu nastoupí nový prezident. S ohledem na bramboračku, která se navařila kolem zdraví prezidenta, je na prvním místě to, aby se podobná situace neopakovala.

Panující chaos kolem zdraví prezidenta v klíčovém politickém období je důsledkem jak určitých nejasností v ústavě týkajících se fungování prezidenta a jeho zdraví, tak chování klíčových osob v jeho úřadu, kteří si úřad uzurpovali pro sebe.

Nabízí se recept na to, aby se podobná situace v budoucnosti neopakovala. Nejedná se ani tak o možné či komplikované legislativní kroky. Stačí, aby sám jeho úřad vydal „Interní směrnice týkající se zdraví prezidenta“. Jedná se o dobrovolný a smysluplný krok, který nabídne orientaci a pravidla.

Lze očekávat, že vedení příštího prezidentského úřadu bude (jak na základě zkušenosti s momentálním zmatkem, tak s předpokladem lepšího morálního vybavení) k takovémuto kroku nakloněno – samozřejmě se souhlasem a na základě pokynů nového prezidenta.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Jak by mohla takováto směrnice vypadat?

Stačilo by následujících 6 bodů:

  1. Prezident by jmenoval svého osobního ošetřujícího lékaře.
  2. Veškerou komunikaci s médii či veřejností týkající se zdravotního stavu prezidenta by reguloval a předával pouze jeho osobní ošetřující lékař (nikoliv tiskový mluvčí, kancléř či jiné neoprávněné osoby). Vystupování ostatních zdravotníků či osob v otázkách prezidentova zdraví by se konalo pouze v koordinaci s prezidentovým osobním lékařem.
  3. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) by byla oficiální zdravotnickou institucí pro poskytnutí nezbytné zdravotní péče prezidentovi. ÚVN by byla pověřena sestavením týmu lékařů, který by zmíněnou péči koordinoval. V případě hospitalizace prezidenta by jeho stav tlumočil jeho osobní lékař ve spolupráci s lékaři ÚVN dle předchozího bodu.
  4. Prezident by se podrobil každoroční pravidelné komplexní prohlídce v ÚVN. Výsledky této prohlídky by byly do týdne sděleny veřejnosti na tiskové konferenci pořádané osobním lékařem prezidenta, při které by lékař byl povinen odpovědět na všechny dotazy týkající se vitálních funkcí i neuropsychologického stavu prezidenta.
  5. V případě hospitalizace prezidenta z jakýkoliv důvodů by jeho osobní lékař byl povinen vystoupit každý den na tiskové konferenci, předat sumarizaci současného stavu, jeho prognózu a odpovědět na otázky.
  6. V případě, že by senát žádal, dle ústavy, zprávu o zdraví prezidenta, osobní lékař prezidenta by zprávu poskytl senátu do 24 hodin od obdržení žádosti.

Navzdory všem možným argumentům začíná soukromí veřejně vlivné osoby ve skutku vždy teprve tam, kde její veřejný vliv končí. Prezident státu je – ze všech občanů – ten, který má největší veřejný vliv. Je v zájmu občanů, aby existovala skutečná rovnice a jasná a srozumitelná pravidla, obzvlášť v otázkách zdraví prezidenta, kterého si sami zvolili.

(publikováno pro Přítomnost dne 19. 10. 2021)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…