Martin Kavka: Nošení křížku jako znak nenávisti. Aspoň ve Švédsku

04.09.2016 18:29

To, že Evropa cíleně potlačuje svojí křesťanskou minulost, je už vcelku něco, co by nemělo vzbuzovat údiv a přesto občas někteří politici a křesťanští duchovní mají nápady, nad kterými přestává stát i rozum.

Martin Kavka: Nošení křížku jako znak nenávisti. Aspoň ve Švédsku
Foto: pixabay.com
Popisek: růženec, ilustrační foto

Jako ve Švédsku, kde Anikka Borg iniciovala kampaň, ke které se připojily i dvě duchovní švédské luterské církve, za nošení křížků jako odpověď za zavražděného francouzského kněze P.Hamela. Co se však nestalo. Nejvyšší duchovní protestantské církve ve Švédsku tuto kampaň odsoudili jako nenávistnou a propagující náboženskou válku. Takže jinými slovy, hlásit se ke křesťanství je křesťanskými nejvyššími luterskými duchovními ve Švédsku považováno za nepatřičné a nenávistné.

Vlastně se divím, že se tomu divím. Není to tak dávno, kdy se po výhře ve volbách stala arcibiskupkou švédské luterské církve Antje Jackelén a církev ve Švédsku začala měnit kurs. Už ne křesťanství, ale syntéza křesťanství a islámu. Také proto si tato „arcibiskupka“ vybrala jako svoje motto „Alláhu Akbar“. Od té doby panuje mezi švédskými křesťany určitá schizofrenie, protože křesťanské kostely se mění na chrámy Chrislám, kde se cituje jak z Bible, tak z Koránu. Nejenže luterskou církev opouští věřící, ale také jí opustila jedna velmi uznávaná protestantská teoložka Eva Hamberg, profesorka na univerzitě v Lundu. Pod vedením paní arcibiskupky totiž luterská církev opouští i základy křesťanské víry, jen proto, aby toto „nové švédské křesťanství“ bylo stravitelné i pro muslimy.

Švédská církev nejenže bere nošení křížků jako projev nenávisti, ale také odstraňuje kříže ve svých chrámech. Toto je zase iniciativa jiné švédské duchovní a to biskupky ze Stockholmu Evy Brunne. Pro muslimy prý bude snazší se modlit v chrámech, kde nebudou křesťanské symboly. Tak hlavně, že tam nebudou chybět islámské nápisy a Korán!

V tomto kontextu asi není překvapující, že na stavbu mešity ve Stockholmu, ve čtvrti Fisksätra sehnali finance duchovní luterské církve Henrik Larsson a tato stavba bude propojena s křesťanským kostelem. Spoluúčastníkem je islámský imám Awad Olman .Jen židé jaksi ostrouhali. Prý v místě není jejich kongregace. To, že Awad Olman podporoval palestinské teroristy, v tom zcela jistě nehraje roli.

A teď mi řekněte, co jsou to ty „Evropské hodnoty“, kterými se politici tak rádi ohání? Protože pokud se zbavujeme symbolů, které byly součástí naší civilizace, tak se zbavuje i toho co nás formovalo. Zbavujeme se hodnot, na kterých stavěli naši předci.

A ty „Evropské hodnoty“ dneška jsou tedy jaké? Protože všichni o nich mluví, ale nějak je nechtějí pojmenovat.

Není to proto, že neexistují? A ty které formovaly Evropu a naší civilizaci jsou jim nepříjemné, protože pak by si museli přiznat, že lžou. Lžou sobě, voličům a vlastně i těm, které hájí. Muslimům.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…