Martin Komárek: Divokým Kurdistánem, divokým Katalánskem

02.10.2017 16:56

V Kurdistánu a Katalánsku se dějí tento týden dějiny.

Martin Komárek: Divokým Kurdistánem, divokým Katalánskem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Kurdy známe především z mayovky Divokým Kurdistánem po stopě zlého činu. Do Katalánska, do Barcelony jezdíme a víme, že tam sídlí v současnosti nejlepší fotbalový tým světa. Zatímco o Katalánsku víme dost, je potřeba říct si něco o Kurdech. Kdo je důvěrně zná, nechť následující pasáž přeskočí a začne číst až tam, kde to o Kurdech nebude. Kurdové jsou největší národ bez vlastního státu. Žijí hlavně v Iráku, Turecku a Sýrii.

Zatímco v Iráku získali rozsáhlou autonomii, která se prakticky rovná samostatnosti a vytvořili kvetoucí provincii, v Turecku je každá zmínka o kurdské samostatnosti považována za vlastizradu. Organizace, která za ni bojuje, je považována za teroristickou.

V Sýrii kurdské jednotky „pešmergové“, bojují proti teroristické organizaci, která si říká Islámský stát.

Iráčtí Kurdové měli referendum a drtivou většinou si odhlasovali samostatnost. Irácká vláda s tím nesouhlasí, ale nemá sílu jim zabránit v tom, aby vyhlásili stát.

Co je však horší: pokud vznikne Kurdistán, budou se k němu chtít přidat turečtí Kurdové. To může vyvolat v Turecku něco jako občanskou válku. A Turecko je baštou NATO, takže i Amerika, která jinak nemá nic proti tomu, aby se státy trhaly (viz. Kosovo) je ostře proti.

Nikdo neví, co se stane.

A nikdo neví, co se stane v Katalánsku.

To je po celá staletí zemí španělské koruny. Katalánština je však poněkud jiná než španělština a hospodářství prosperuje lépe než jinde ve Španělích. Na rozdíl od divokého Kurdistánu je Španělsko vzornou demokratickou zemí.

Opravdu?

Katalánci chtějí hlasovat o nezávislosti. Vláda v Madridu i ústavní soud jim to zakázaly. Policie prohledává budovy katalánských úřadů, má zabránit hlasování za každou cenu. Katalánští politici odmítají ustoupit. K veledílu světové architektury ke katedrále Sagrada familia míří „Tractorada“: zemědělci táhnou chránit plebiscit. A policisté patrně odmítnou splnit příkazy shora.

Hlasování skoro jistě tento víkend proběhne a skoro jistě dopadne pro samostatnost.

Co bude pak? Další občanská válka? Řetězová reakce? Osamostatní se Morava? Nebo Praha?

V Kurdistánu a Katalánsku se teď dělají dějiny a nevypadají zatím příliš dobře.

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…