Martin Schulz: Svatoušek Janoušek

17.07.2013 12:50

Před pražským městským soudem začalo soudní líčení s Romanem Janouškem, který je veřejnosti znám nejspíš jako slavný „lobbista“.

Martin Schulz: Svatoušek Janoušek
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

V jiných zemích to značí celkem normálního, šikovného zákulisního manipulátora, jehož činnost je oficiální, sledovatelná a oceňovaná. V našich poměrech je tímto výrazem označován člověk, který se profesionálně kamarádí s politiky, a za to, že umí spojovat lidi a události, kasíruje podíly z jím zprostředkovaných a řádně předražených státních či městských zakázek.

Kupodivu, pan Janoušek nestojí před soudem za to, že by kriminálně podváděl či odkláněl státní peníze do svých kapes, nýbrž čelí důsledkům jím zaviněné dopravní nehody, k níž došlo před neuvěřitelnými šestnácti měsíci, v březnu roku 2012. Na mol opilý Janoušek tehdy svým luxusním vozem srazil řidičku jiného vozu, který chvíli před tím podnikatel naboural, a která se snažila zabránit mu v úprku od místa nehody. Výsledkem nehody je žaloba za pokus o vraždu. To, že se Janoušek soudnímu procesu dokázal vyhýbat déle než rok, je dokladem umu jeho obhájců.  

Když se neznámý Pepa Topenář, či Jarda Klempíř, či Tonda Instalatér dopustí tří piv a pak se chtějí zadní, polní cestou dostat těch dvě stě metrů domů, a jsou přitom odchyceni naší čackou policií, přijdou o papíry, ani se neohlédnou – a možná jdou na to tata i na pár měsíců sedět…  

Pan Janoušek má prý neurologický nález, z něhož se asi kurýroval na Jadranu ve svých pevnostech. Před soudem působil, soudě podle videa z jednání, pokorně, zkroušeně, odevzdaně, a nejspíš i neurologicky zasaženě, čili přesně tak, jak by ho asi instruoval každý hvězdný advokát, Perry Masonem počínaje a domácími hvězdami konče. Navíc, na otázky neodpovídal, přečetl jen písemné, pečlivě formulované prohlášení a tím to pro něj, prozatím, zhaslo.  

V dalším jednání soudu se pak projevovala prozíravost advokátů, kteří oddalovali proces. Někteří svědci si totiž mohou „dovolit“ ten luxus tvrdit, že „si už mnoho nepamatují“… Navíc, řada svědků se nedostavila, takže líčení naplánované zatím do pátku, se nejspíš protáhne na několik měsíců… I nadále mu hrozí až 18 let žaláře.  

Jinak ale, pan Janoušek a jeho tým mají nyní dost času a prostoru šířit veřejností informace o tom, jak, za kolik, čeho všeho, atd. lituje, jaký je jeho zdravotní stav, jak na něj negativně před nehodou působila zlá média, která zveřejnila jeho soukromé rozhovory s tehdy primátorem Bémem (známá kauza Mazánek-Kolibřík), a podobně.

komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.