Mezinárodní hnutí solidarity proti zabíjení, mrzačení a věznění palestinských dětí

10.01.2018 14:47

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na čtvrtek 11. ledna od 17:00 hodin na pražské Staroměstské náměstí demonstraci, kterou chce vyjádřit svůj jasný odpor proti soustavné represivní praxi izraelských ozbrojených sil namířené proti palestinským dětem.

Mezinárodní hnutí solidarity proti zabíjení, mrzačení a věznění palestinských dětí
Foto: ism-czech.org
Popisek: International Solidarity Movement - logo

Iniciativa chce tímto poukázat na skutečnost, že izraelské okupační síly se na palestinských dětech dopouštějí dlouhodobého bezprecedentního násilí, které vede často k jejich usmrcení či těžkému zranění s doživotními následky. Jen v letech 2000 – 2017 tak izraelské síly zabily na 3000 palestinských dětí. Izrael každoročně vězní za často ilegálních podmínek průměrně 700 dětí, které jsou ve věznicích vystavovány různým druhům mučení, což z něj dělá světového premianta v porušování Úmluvy o právech dítěte.

V prosinci loňského roku byl při izraelské razii v palestinské věznici Deir Nitham na okupovaném Západním břehu zastřelen ranou do hlavy 16letý Musaba al-Tamini. Na jeho pohřbu střelil izraelský voják do hlavy dalšího mladého Palestince, který je nyní v kritickém stavu. Další mladistvý z rodiny Tamini – 14letý Muhammad – byl minulý měsíc střelen izraelským vojákem pogumovanou ocelovou kulkou z několika metrů přímo do tváře. Chirurgický zásah si vyžádal odstranění části lebeční kosti a chlapec je doživotně zmrzačen. Šestnáctiletá sestřenice postřeleného chlapce – Ahed Tamini – následně vojáky na pozemku své rodiny inzultovala, za což byla v noci odvlečena k vojenskému soudu, kde čelí za svůj dlouhodobě statečný postoj vůči okupantům hrozbě několikaletého vězení. Následně byli zadrženi i oba její rodiče.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě považuje tuto dlouholetou situaci za ničím neomluvitelnou zvůli okupační moci a jako takovou za neudržitelnou, a znova apeluje na českou vládu, aby se zřekla nadstandardní spolupráce se státem, jehož politikou je soustavné pošlapávání závazků k mezinárodnímu právu.

Na demonstraci promluví:

  • Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ČR a předseda Valného shromáždění OSN
  • Markéta Hrbková, básnířka, překladatelka, publicistka a knihovnice, dcera jednoho z dětí Nicholase Winstona
  • Vít Strobach, historik a publicista
  • Tomáš Tožička, publicista a evropský odborník na regionální rozvoj

Za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě
Zdeněk Jehlička
Jana Ridvanová

Izrael a porušování práv dětí:

  • Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Izrael obvinila ze surového zatýkání a donucování dětí podepisovat pod výhružkami a bitím při výsleších výpovědi v hebrejštině, kterým ani nerozumí. Izrael ročně zatýká až 700 palestinských dětí, které soudí u vojenských soudů. Ty izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem označila za divadlo bezpráví a za „fíkový list okupace“.
  • Izrael podepsal mezinárodní Úmluvu OSN o právech dítěte z roku 1991, je nicméně jedinou zemí na světě, která automaticky soudí děti před vojenskými soudy, které postrádají základní a fundamentální garance spravedlivého procesu. Izrael však soustavně argumentuje tím, že mezinárodní právo v oblasti lidských práv, specificky ty úmluvy, které Izrael podepsal, neplatí pro Palestince žijící pod izraelskou okupací.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…