Michael Bradík: Kauza neexistujících sirotků aneb Jak uplést předvolební bič na Babiše

25.09.2018 8:39

Jako rozbuška zapůsobila iniciativa europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby vláda Andreje Babiše (ANO) podpořila příchod padesáti údajných sirotků, původem ze Sýrie. Kampaň spojená s iniciativou přinesla zatím dva základní závěry. Za prvé, žádní sirotci neexistují, budou se teprve hledat. Za druhé, účelová předvolební kauza se iniciátorům zřejmě vrátí jako bumerang a jen prohloubí emoce a názorové rozdělení české společnosti.

Michael Bradík: Kauza neexistujících sirotků aneb Jak uplést předvolební bič na Babiše
Foto: repro/icrc.com
Popisek: Děti v uprchlickém táboře - ilustrační foto

Celá kauza od začátku nese znaky předem připravené kampaně. Babišovi konkurenti se dlouhodobě nacházejí v defenzívě a ani průzkumy před komunálními volbami, snad s výjimkou Prahy, nenasvědčují tomu, že by se na dominanci hnutí ANO a jejího předsedy mělo něco zásadního změnit.

Bezradná Babišova konkurence zatáhla do politického boje děti

Když nezafungovaly nedávné, poměrně radikální, protestní akce spojené s házením vajec a lahví, zkouší Babišovi oponenti kalibr s větším potenciálem politického nátlaku a vydírání. Tři týdny před volbami tak předhodili premiérovi k řešení otázku přesunu padesáti syrských sirotků do Česka, jako výraz údajné solidarity v rámci zvládání celoevropské migrační krize. Nutno zdůraznit, že konkrétní děti, kterých by se pomoc měla týkat, dosud nikdo neurčil a tak o nich v podstatě nevíme nic.

Vůdčí osobou kampaně se tentokrát stala, jinak poměrně neviditelná, europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), ke které se rázem přidali radikální antibabišovci z poslaneckých lavic, jako Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) nebo Jan Farský (STAN).

Cílem mediální vřavy je znejistět rozjetého Babiše a donutit ho řešit emocionálně vypjatou kauzu několik dnů před důležitými komunálními volbami. Výrazná volební kampaň hnutí ANO, o které se opět nejvíce mluví, vydráždila konkurenci natolik, že Babiše vedle volebního slibu „Uděláme Česko bohatší“ nutí řešit i apel „Zahraňme padesát bezejmenných sirotků“.

Lidovci byli poslední rok neviditelní, ČSSD se „zázračně“ probrala

Babiš v nedávném rozhovoru pro Právo prohlásil, že ČR nepřijme ani jednoho uprchlíka a vztáhnul to i na neurčené syrské sirotky. A rázem se strhla lavina, ve které byl premiér odpůrci označen v lepším případě jako neempatický necita, v horším případě jako zrůda. Že seznam sirotků dosud neexistuje a že europoslankyně Šojdrová ani nepředložila uchopitelný koncept pomoci, mnohé Babišovi kritiky nezajímá.

Souslednost mezi iniciativou Šojdrové, Babišovým rozhovorem pro Právo i následným krokem ČSSD, která se zázračně probrala z letargie a namísto prezidentem vetovaného kandidáta na post ministra zahraničí Miroslava Pocheho, navrhla jeho blízkého spolupracovníka Tomáše Petříčka, rovněž nepůsobí zrovna jako náhoda. K tomu si sociální demokraté, ústy svého předsedy Jana Hamáčka, se Šojdrovou zanotovali s tím, že si jí navrhovanou formu pomoci umí představit.

Stranická konkurence spolu s vybranými neziskovými organizacemi se prostě tři týdny před volbami rozhodla zahrát na emocionální strunu a za pomoci neexistujícího záchranného projektu padesáti dětí, přibrzdit Babiše v očekávání dalšího volebního triumfu.

Pomoc a přijímání dětských uprchlíků jsou dvě různé věci

Čím více vycházejí na povrch podrobnosti a okolnosti údajného záchranného plánu, tím více se ukazuje, že cela kauza je nafouknutá bublina, jež stojí na chatrných základech: seznam konkrétních dětí neexistuje, není ani jasný jejich stav a věk, o komplikovaných mezinárodně právních aspektech nemluvě. Namísto sirotků začínají iniciátoři pomoci hovořit o dětech bez doprovodu a místo trvalého umístění v Česku, někteří hovoří pouze o dočasném pobytu. To vše svědčí o faktické nepřipravenosti celého projektu.

Finanční pomoc válkou postiženým dětem přitom samozřejmě má faktický i symbolický význam a ČR ji v rámci svých možností dávno realizuje: více než 2,5 miliardy korun odeslaných na řešení problémů migrace za poslední tři roky rozhodně není zanedbatelná částka.

O zájmy dětí postižených válkou iniciátorům kampaně od počátku na prvním místě nešlo. Cílem bylo hlavně uplést biče na Babiše v citlivém tématu, do kterého se premiér měl zabořit jako do asfaltu. Posílit názorové rozdělení společnosti, ubrat Babišovi trochu koncentrace a času a odvést pozornost se tvůrcům další z řady „anti-Babiš“ kampaní asi podařilo. Co se týče kladných politických bodů, tak poněkud přepjatá a hysterická kampaň nepřinese jejím iniciátorům nic.

Michael Bradík
mediální analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…