Michael Rada: Když zima udeří

11.11.2016 9:07

Chystá se mnohý do obchodů nakoupit si teplé oblečení, nebo alespoň do šatníku, či skříně, aby vyměnil to podzimní za teplejší. Nevím zda-li jste si uvědomili, že je kolem Vás mnoho těch, kteří nemohou udělat ani jedno. Nemají peníze, nebo skříň, či střechu nad hlavou.

Michael Rada: Když zima udeří
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Je to přitom paradox, protože v archívech a skladech osobních, firemních a často i státních leží tolik oblečení, že by zimou nemusel trpět skutečně nikdo.

V jednom z posledních projektů prevence vzniku odpadu jsem se o tom přesvědčil osobně. Vyklízeli se zásoby ze skladu civilní obrany. Ano, přesně ty nakoupené, uložené a zapomenuté věci, o které ztratíte zájem, jakmile Vám přistanou ve skladu, či doletí všimné dodavatele na Váš účet.

Kromě jiných položek, tento sklad obsahoval i položku zateplené oblečení a vzhledem k technologii dostupné v 60 a 70 letech minulého století, se jedná o kvalitní práci, z pevných materiálů a typ VAŤÁK.

Ovšem na rozdíl od dneška, kdy internet nabízí v základní ceně jen kabát, či naopak kalhoty, viz. obrázek níže (řazeno od nejnižší ceny)

Začínaje na částce 479,-Kč, bylo ve státních zásobárnách myšleno i na ty, kteří mají tělo celé a naskladněny byly sety, sestávající se z kalhot a kabátu, jak ukazuje obrázek níže. Ve skladu jich bylo přes 1.000 ks, každý na ramínku, každý s cedulkou kdo a kdy jej vyrobil. Každý jediný zapomenut.

Bez zimního oděvu však nejsou jen lidé bez domova, často vidíte na venkovních pracovištích dělníky, kteří pracují jen v lehkých montérkách a důvod

PENÍZE.

Přeci se nebudou zbytečné utrácet.

Nevím, co děláte Vy, či co dělají Vaši pracovníci, nebo lidé kolem Vás, ale vím co dělám já. Já jsem vaťákové sety zachránil od zničení a odvozu na skládku a nabízím je těm, kdo je potřebují. Ne za tržní cenu, ale za polovinu toho, co se nabízí samotná bunda.

Jeden kus 250,-Kč

A věřte, nebo ne, u srdce je mi tepleji, než kdybych chodil ve značkové bundě, naplněné plastem, nebo nově opět populárním peřím.

Tak se realizuje prevence vzniku odpadu v praxi a životě.

A i o tom, říkám studentům a firmám, které si myslí, že plýtvání neexistuje.

Existuje a je všudypřítomné, namísto jeho prevence se však zvyšuje snaha, aby nebylo vidět a zametá se pod koberec, skladů CO2 či horních regálových pozic, či rohů místností. Tam všude ho najdete, a i to je důvod proč jsem se z pozice OUT-OF-BOX-THINKER stal první světový UNDER-THE-CARPET-LOOKER.

P.S. pro ty, kdo si potrpí na svůj exkluzívní vzhled i v zimě, mé v nabídce ze stejného zdroje ještě velitelský zimní kabát ze stejné doby, jen počet je podstatně menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …