Michael Rada: Start up, head down

02.11.2016 8:35

I přesto, že píši na tuzemský portál, rozhodl jsem se použít v názvu angličtinu. Jeho první polovina se již etablovala pevně i do českého jazyka, resp. běžné mluvy, ta druhá ještě ne. Je však možné, že to ještě přijde.

Michael Rada: Start up, head down
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

V překladu bychom mohli říci „VYSTARTUJ VZHŮRU, MIŘ DOLŮ“ čili zkráceně Vzhůru dolů. To už české je. K napsání tohoto příspěvku mne vyzval nejen článek o tom, že tuzemská ŠKODA AUTO, se rozhodla podporovat v tuzemsku Star-Upy, neboli nově vzniklé společnosti, ale i skutečnost, že jsem se v průběhu své samostatné činnosti i já setkával s tím, že jsem byl a hned zase nebyl, řazen do kolonky STARTUP.

Důvodem zařazení bylo má podnikání v prostředí nazývaném BLUE OCEAN, tedy něco zcela nového a neobvyklého a skutečnost, že jsem nebyl součástí žádné firmy, či korporace.

Důvodem vyřazení bylo, že jsem podnikání nezakládal na nutnosti investice třetích stran, ale na standardní financování z realizované činnosti. Zároveň však se na vyřazení podepsala skutečnost, že jsem se rozhodl nepodnikat v digitálním a virtuální světě, ale v tom reálném.

DIGITAL LAB ŠKODY AUTO vede digitální ředitel a není se čemu divit. Zatímco ti fyzičtí, by požadovali spoustu peněz a investic, směřovaných kromě jiného i ke své osobě, vystačí si digitální ředitelé s nulami a jedničkami a jsou šťastní.

Když jsem přemýšlel o tom, zda-li DIGITAL LAP neoslovit či se nezúčastnit STARTUP SUMMITU, který při jeho otevření probíhal v Praze, uvědomil jsem si, že si raději koupím chleba a najím se, než abych utratil prostředky za cestu a případné vstupné na akci, kde reálný svět účastníky moc nezajímá.

Možná, že jsem se nerozhodl správně, ale stalo se a tak nyní mohu jen hovořit o tom, jak situaci v oblasti START UPů cítím zvenku.

Jsou krásné.

Dosahují s neuvěřitelnou rychlostí na investice v objemu, který já budu vydělávat léta či jich nikdy nedosáhnu. Září jako hvězdy.

Intenzivně a často i krátce.

A pak zmizí.

A s nimi i investice.

Další startupy, které pro svůj provoz přijali investice startapuvých andělů a investorů zjišťují (občas), že jejich myšlenky a nápady, jim nepatří a směr, kterým se vydávají, je jiný, než ten, kterým chtěli jít. A peníze, které dostali, nebyly na hraní, či darem, ale dobře zkalkulovanou investicí, která již tak bohaté učiní ještě bohatšími a to nejlépe v co nejkratší době, bez ohledu na původní záměr a cíl.

Ptáte-li se mne, zda-li by se mi také nepodnikalo lépe, kdybych měl každý den na jídlo, musím odpovědět, že nevím. Důvod je totiž prostý, nechci ze svého cíle budování světa bez odpadu a plýtvání uhýbat jen proto, že to někomu přinese více peněz.

Jsem možná divný

Ale bez oné divnosti, bych nebyl tím, čím jsem. Člověkem s vizí. Člověkem, kterého sen není být nad ostatními, ale být s ostatními, a to ve světě, který se nebude podobat skládce a honbě za zářivější fasetou na novém diamantu v hrotu kuličkového pera, či řadicí páky osobního auta, za jehož pořizovací cenu, by dokázalo jeden rok jíst celé město.

Budete-li chtít přispět na splnění cíle, který jsem si stanovil a vložit do něj prostředky, budu chtít vědět PROČ, bude-li to jen a pouze pro další peníze a nic víc, pravděpodobně Vaši investici odmítnu. Bude-li to však v první řadě proto, že tento svět chcete budovat se mnou a nebojíte se, že si přitom ušpiníte ruce, uvítám Vás s otevřenou náručí a chléb, který si budu moci dopřát, rád rozdělím mezi nás oba, či nás všechny.

Těším se na Vás, na všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.