Michaela Popková: Proč mají neschopnost vlády odnášet prvňáčci?

03.09.2012 22:40

Můj nejstarší syn nastupuje v září do první třídy. Snažím se být správnou maminkou a tak trpělivě nakupuji přezůvky, čtvrtky, sešity, pastelky a obaly. Přesně podle seznamu. K dnešnímu dni činí útrata 3825 Kč a to ještě nejsme zdaleka u konce. Můj rodinný rozpočet to asi přežije, ale říkám si, co dělají maminky samoživitelky nebo rodiče, z nichž jeden nebo oba ztratili v nedávné době zaměstnání?

Michaela Popková: Proč mají neschopnost vlády odnášet prvňáčci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

V letošním roce totiž žáci, kteří půjdou do první třídy, nedostanou od ministerstva školství příspěvek na školní potřeby, tzv. pastelkovné. Příspěvek dosud činil 800 korun na jednoho žáka a školy za něj nakoupily základní pomůcky, aby ulehčily peněžence jeho rodičů. Od letošního roku většinu pomůcek musí bohužel platit rodiče sami.

Někteří možná namítnou, že když si rodiče pořizují dítě, musí s podobnými výdaji dopředu počítat. Ano, to je správné. Když si ale uvědomíte, že děti, které letos poprvé nastoupí do školních lavic, se narodily v letech 2005 a 2006, kdy se růst HDP České republiky pohyboval nad hranicí 6%, nemůžete jim to mít za zlé. Naše ekonomika vzkvétala, životní úroveň rostla a sociální jistoty byly naprostou samozřejmostí. Rostla reálná mzda obyvatel, stejně tak reálné důchody.

Pravicový čtenář v tomto momentě jistě začne mluvit o zadlužování. Tady nutno upozornit, že schodek státního rozpočtu v roce 2005 (kdy v čele vlády stál Jiří Paroubek) činil 56 miliard korun. Z toho bylo 46 miliard korun tzv. rozpočtových rezerv pro potřeby následujících let. Tyto peníze z rezerv rozházela až následující pravicová vláda. Jenže ta už teď nemá kde brát. A tak se rozhodla posvítit si na pastelkovné...

Většina dětí nakonec nepřijde zkrátka. Milující rodiče vysypou prasátko, sáhnou na poslední úspory, jen aby jejich prvňáček nepocítil, že mu něco schází. Mně to ale neskutečně vadí. Celková částka 80 milionů, která se na pastelkovném ušetří, náš rozpočet nevytrhne. Když to srovnáte s několikanásobně vyššími částkami, které skončily v Bermudském trojúhelníku naší vlády nebo s miliardami nevyčerpaných korun z předjednaných Evropských fondů, naštvete se stejně jako já. Vláda si zase troufla na ty, kteří se nedokáží bránit. Po důchodcích a tělesně postižených to tentokrát odnesly děti. Kdo to slízne příště?

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…