Michal Kozub: Česká národní banka v klidu, žádné změny nepřišly

25.06.2015 20:32

Jak je zvykem na posledních zasedáních ČNB, nedošlo k žádné změně v měnové politice. Znamená to, že ani úrokové sazby, ani kurzový závazek se nezměnil. Změna tedy nenastala a to bude platit velmi pravděpodobně i na nejbližších zasedáních.

Michal Kozub: Česká národní banka v klidu, žádné změny nepřišly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Koruna sice testovala kurzový závazek, zda nedokáže prolomit hranici 27 korun za euro, ale ČNB je v tomto konzistentní. Závazek je jednostranně platný a tedy nic se nemění. Pokud by koruna posilovala, ČNB je připravená zasáhnout. 

Otázka je, kdy a jak ČNB intervence ukončí. Ekonomika se odlepila ode dna, roste poměrně silně. Stejně tak se zvýšila i inflace, která má sice ještě daleko k cíli - tedy 2 % - přesto už není na hranici mezi inflací a deflací. Pokud se v následujících měsících prokáže postupný růst cen, bude načase začít uvažovat o tom, kdy dojde k ústupu od stimulace ekonomiky a jak konkrétně bude vypadat. Přesto to není otázka ještě letošního roku. Inflace musí být tažená i poptávkou, aby ČNB ustoupila od úpravy měnového kurzu.

Michal Kozub, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…