Michal Kozub: Důvěra v ekonomiku mírně roste, stavebnictví se zlepšuje

24.04.2014 14:20

Důvěra v ekonomiku v dubnu mírně vzrostla. Vzrostla z 6,9 bodu na 7,1 bodu. Je to sice minimální změna, přesto pro letošek zatím nejlepší hodnota.

Michal Kozub: Důvěra v ekonomiku mírně roste, stavebnictví se zlepšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Většina sledovaných kategorií zůstala bez výrazné změny. Za poslední rok důvěra v ekonomiku výrazně roste. Z loňské hodnoty -5,3 bodu se dostala na současných 7,1 bodu. Postupně tak umazává propast oproti dlouhodobému průměru, do které se dostala v první a následně druhé vlně krize.

Průmysl, který má největší podíl na celkovém výsledku důvěry v ekonomiku, prakticky stagnoval, zlepšil se jen o tři desetiny. K pozitivním vlivům patří například využití kapacit ve zpracovatelském průmyslu. To dosáhlo hodnoty 83,7 %, což je výrazně více oproti předchozím měsícům. S léty před krizí je ale hodnota nízká, jelikož v té době se pohybovalo využití kapacit nad hranicí 90 %.

Stavebnictví překvapilo výrazným růstem důvěry. Aktuální hodnota je -39 bodů, a to je oproti loňskému výsledku -53,5 bodu zásadní zlepšení. Přestože je důvěra ve stavebnictví stále velmi nízká, je vidět pozvolna se lepšící trend. Hlavně s počátkem letošního roku se důvěra v oboru zlepšuje, a to naznačuje, že letošní rok by konečně mohl být zlomový. Pozitivnější výsledky ukazují i první reálné hodnoty ze stavebnictví, kdy index stavební produkce roste. Nic to ale nemění na tom, že stavebnictví stále kráčí po dně a potřebuje se od něj odrazit.

Důvěra spotřebitelů také vzrostla a postupně se tak dostává k dlouhodobému průměru. Spotřebitelé situaci začínají vnímat pozitivně, a to je základ pro oživení i v dalších segmentech. Obavy spotřebitelů z budoucnosti již nejsou tak velké a díky tomu jejich důvěra v ekonomiku postupně roste. Pozitivně reagují na pomalý růst cen i na snižování nezaměstnanosti, které je v posledních měsících viditelné.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…