Michal Kozub: Ekonomice stále věříme

24.06.2015 12:03

dnešní výsledky důvěry v ekonomiku jsou potěšující. Důvěra se mírně zlepšila jak mezi spotřebiteli, tak hlavně u podnikatelů. Ti vidí situaci o něco lépe a pozitivněji. Situace se zlepšila hlavně v průmyslu. Tady se zvedla důvěra celkově o 1,7 bodu. Je to dobrá zpráva hlavně pro uchazeče o zaměstnání, protože průmyslové podniky očekávají mírný růst zaměstnanosti. Tempo růstu průmyslu by se nijak zásadně nemělo měnit. V meziročním srovnání je důvěra v průmyslu mírně vyšší, ale rozdíl není již zásadní. Už v loňském roce byla důvěra vysoká, další přírůstky už nejsou tak snadné.

Michal Kozub: Ekonomice stále věříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podobně se situace zlepšila i ve službách. Tady důvěra roste přesně o tři body. Zlepšilo se hlavně hodnocení současné poptávky. Oživení ekonomiky se propisuje i do služeb, které ještě v minulém roce vnímaly situaci sporadicky. Důvěra sice nebyla u dna, zároveň ani nenaznačovala velký optimismus.

K mírnému zhoršení došlo ve stavebnictví. Důvěra zde poklesla o jeden bod. To ale není zásadní propad, protože v meziročním srovnání je situace výrazně lepší. Oživení stavebnictví je nepopiratelné, a projevuje se to i na jeho důvěře. Meziroční zlepšení o 20 bodů je toho důkazem. Cestu k vyšší důvěře brzdí jen problémy stavebních firem z minula. To, že stavebnictví roste a je dostatek zakázek totiž ještě neznamená, že jsou vyřešeny všechny problémy, které vzniky za posledních šest let, kdy stavebnictví bylo v krizi.

Spotřebitelé vidí situaci téměř stejně jako před měsícem. Index jejich důvěry vzrostl jen o 0,7 bodu, což je zanedbatelná změna. Spotřebitelé nemají tak velké obavy z budoucna, stejně tak nečekají výrazné zhoršení jejich situace. Spotřebitelé jsou tedy pozitivně naladění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…