Michal Kozub: Ekonomická nálada s jarem roste

24.03.2014 12:44

Nálada v ekonomice v březnu s příchodem jara vzrostla. Mezi spotřebiteli už nepanuje negativismus, i podniky zůstávají ve svém hodnocení stabilní nebo ho mírně zvyšují.

Michal Kozub: Ekonomická nálada s jarem roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V podnikatelské sféře mírně vzrostla nálada. Růst podpořil hlavně průmysl a sektor služeb, tedy dvě nejvlivnější oblasti. Nálada v průmyslu je v horizontu posledních několika let nadprůměrná. Meziročně je vyšší o jedenáct bodů, a to je výrazně lepší výsledek. Pozitivní pro spotřebitele je, že průmyslové podniky v následujících měsících očekávají mírný růst zaměstnanosti. To by mohlo podpořit trh práce a rozhýbat ho.

 Podobný výhled dává i stavebnictví, tedy mírný růst zaměstnanosti. A to i přesto, že celková nálada v tomto oboru klesla. Pokles zapříčinilo horší očekávání ekonomického vývoje v následujících měsících. I když je v březnu meziroční hodnota horší, tak v dlouhodobém trendu je situace ve stavebnictví výrazně lepší.

 Důležitý faktor jsou samotní spotřebitelé. Jejich ekonomická nálada se po menším únorovém propadu zlepšila, a vystoupala na -5,5 bodu. Obavy spotřebitelů ze zhoršení situace do budoucna klesají. To je velmi pozitivní zpráva pro to, aby spotřebitelská poptávka vzrostla a podpořila ekonomický růst. Meziročně je spotřebitelská nálada výrazně lepší. Vzrostla o více jak 15 bodů, a aktuálně se blíží maximu od začátku krize v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…