Michal Kozub: Lidé si polepšili. O šest stovek. Ženy jsou na tom o 4 tisíce hůře

11.03.2015 13:46

Michal Kozub: Lidé si polepšili. O šest stovek. Ženy jsou na tom o 4 tisíce hůře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Průměrná mzda v Česku v posledním čtvrtletí opět výrazně rostla. Průměrná mzda byla přesně 27.200 Kč hrubého, což je o 609 korun více než před rokem. Takové zlepšení je už na příjmech domácností výrazněji vidět, v ročním součtu je to totiž přes sedm tisíc korun. Růst mezd nebrzdila ani inflace, která byla v posledním čtvrtletí velmi mírná. Ve výsledku se mzdy zvedly reálně o 1,8 %, za celý rok 2014 to bylo přesně o 2 %. Po dvou letech, kdy inflace srážela jakékoli zvýšení mezd zpět dolů, je to pro běžného spotřebitele velmi dobrá zpráva.

Na druhou stranu je průměrná mzda výrazně ovlivněná extrémními hodnotami, hlavně těmi vysokými. Medián příjmů je znatelně nižší než průměr. Medián ukazuje hodnotu "uprostřed", pokud by se všechny příjmy daly do jedné řady. Medián mezd byl 22.847 Kč. To je o více jak 4 tisíce méně, než průměr. Medián tak lépe ukazuje, jak vypadá běžný příjem spotřebitele. Velký rozdíl je také mezi mediánem mezd u mužů a žen. Zatímco ženy berou typicky 20 tisíc hrubého, muži mají o čtyři tisíce více. I tak se ale medián mezd zvedl, a to ukazuje, že příjmy spotřebitelů a domácností rostou. Rostou tak jejich disponibilní příjmy. Ve výsledku se to projevuje již několik měsíců na ostatních ukazatelích ekonomiky. Například na maloobchodních tržbách, které rostou. Nebo také na důvěře lidí v ekonomiku. Ti ji dlouhodobě hodnotí kladně.

Z hlediska geografického rozdělení mezd nepanují překvapivě zásadní rozdíly. Pokud odmyslíme Prahu, která má dlouhodobě vyšší průměrné mzdy, tak mezi jednotlivými regiony není velký rozdíl. Dokonce i Moravskoslezský kraj, který je negativně vnímaný pro vysokou nezaměstnanost, nabízí vyšší výdělky než řada jiných krajů. Průměrná mzda je zde 25 tisíc, ve Zlínském kraji je téměř o tisícikorunu menší. Stále ale platí, že Praha s průměrnou mzdou téměř 35 tisíc korun je vysoce nad všemi ostatními kraji.

Z dlouhodobého výhledu by měly mzdy růst i nadále. Ekonomice se v současnosti daří, a tak podniky budou ochotnější přidávat svým zaměstnancům na mzdách. Navíc inflace v současnosti je stále mizivá, a tak nebude z růstu mezd příliš ukrajovat. Pro spotřebitele tedy ideální situace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…