Michal Kozub: Lidé už za jídlo utrácejí více

07.07.2015 13:17

Maloobchod v květnu v podstatě nijak nezaváhal. Tržby rostly o 5,4 %, po očištění o počet pracovních dnů dokonce o 6,6 %. Růst zaznamenaly všechny velké segmenty maloobchodu a zlepšení je vyrovnané napříč všemi jeho oblastmi. To ukazuje na zvedající se poptávku jako celek. Silná domácí poptávka je základ pro rostoucí ekonomiku. V tomto ohledu je ekonomika v dobré kondici a daří se jí.

Michal Kozub: Lidé už za jídlo utrácejí více
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Samotný maloobchod s potravinami rostl pomaleji než ostatní sektory. Zvedl se o 2,4 %, zatímco oblast nepotravinářského zboží rostla přesně o 7 %. Tržby v potravinách nebudou v nejbližší době nijak výrazněji růst, protože spotřebitelé jsou na výdaje za potraviny stále velmi citliví. Přesto je letošní rok první, který přesvědčivě ukázal obrat v chování a útratách spotřebitelů. Do letošního roku byli spotřebitelé velmi opatrní, co se týká výdajů za jídlo. Letošní rok ale jasně ukazuje, že situace se otočila a spotřebitelé jsou ochotní utratit o něco více.

V nepotravinářském sektoru výrazně rostly tržby za pohonné hmoty. Tržby zde rostou průměrně o necelých deset procent. V květnu to bylo konkrétně o 8,3 %. Na tržbách se příliš nepodepsalo ani to, že konečné ceny pohonných hmot mírně rostly. V květnu už dávno nebyl litr benzinu pod 30 Kč za litr, ale pohyboval se průměrně pod hranicí 33 Kč/litr. I to ale bylo výrazně lepší než ceny před rokem, které byly ještě o tři až čtyři koruny výše. Tržbám to výrazně pomohlo a opět mohly růst. Mimo to výrazně rostly tržby v oblasti vybavení domácností. V oblasti nábytku, elektroniky a celkově zboží pro domácnost rostly tržby o 7,1 %. Spotřebitelé tak investují do postupné obměny svých domácností, ať už je to nový nábytek či elektrospotřebiče. Přitom nyní nepanuje žádná masová vlna obměny elektroniky, jako před několika lety při příchodu LCD a LED televizí.

Stavebnictví v květnu ukázalo, že je opět v růstové fázi. Připsalo si meziročně téměř 12 % a pokračuje na vlně růstu. Zájem je jak o pozemní stavitelství, tak o inženýrské stavby, rostoucí o více jak 23 %. Celkově se stavební produkce za prvních pět měsíců zvedla v porovnání s loňským rokem téměř o pětinu. Zájem o stavební práce je téměř ze všech stran. To je dobrá zpráva nejen pro samotné stavební firmy, ale i pro řadu uchazečů o práci, pro které to znamená naději na nalezení zaměstnání. Stavebnictví je totiž v ekonomice důležitým zaměstnavatelem.

Průmysl v květnu nepřinesl příliš přesvědčivý výsledek. Hodnota průmyslové produkce vzrostla přesně o 2 %, po očištění pak o 4,6 %. Rostla výroba motorových vozidel, která se zvedla o 9,2 %. Stejně tak u ostatních dopravních prostředků se objem produkce zvětšil, a to o 13 %. Ostatní obory už nebyly tak přesvědčivé - klesla produkce v oblasti výroby textilu, nápojů, strojů, počítačů nebo nábytku. Celkově tak průmysl rostl v květnu jen mírně. Špatná zpráva pak přichází do budoucna - objem nových zakázek ze zahraničí klesl o 3,4 %. Situaci aspoň vyrovnávají domácí zakázky, rostoucí o 11,3 %. Přesto, pro Česko, které je silně exportně orientované, jsou zakázky ze zahraničí klíčové.

Michal Kozub, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.