Michal Kozub: Nezaměstnanost stabilní

04.11.2013 13:56

Statistici dnes zveřejnili hodnoty zaměstnanosti a nezaměstnanosti podle výběrového šetření pracovních sil. Nezaměstnanost za třetí čtvrtletí nenaznačila, že by se dramaticky měnila nějakým směrem.

Michal Kozub: Nezaměstnanost stabilní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Celkový počet nezaměstnaných je téměř 370 tisíc, a oproti minulému roku se počet nezaměstnaných zvýšil o tisíc šest set osob. Přesto, pokud porovnáme vývoj nezaměstnanosti v letošním roce, tak je vidět v třetím čtvrtletí zhoršení, což je dané sezónností. V druhé polovině roku je menší poptávka o práce v zemědělství, částečně v některých službách. Ve skupině lidí 15-65 let je nezaměstnanost 7,0 % a to přesně odpovídá loňskému výsledku. Po sezónním očištění je to stejná hodnota jako minulé čtvrtletí. V současnosti ekonomika se pozvolna probouzí a reaguje tak na zlepšení v Německu. Přesto to ale neznamená, že nezaměstnanost začne příští rok zásadně klesat. Tvorba pracovních míst bude probíhat velmi pomalu. Podniky potřebují nejdřív využít naplno své současné kapacity a až potom začnou tvořit nová pracovní místa a tím pádem i nabírat zaměstnance. Proto nečekám, že by v následujícím roce došlo k zásadnímu poklesu nezaměstnanosti.

Přestože na první pohled statistika působí pozitivně v tom, že trh práce je stabilizovaný a nevykazuje žádné dramatické skoky, má řadu vnitřních, dlouhodobých problémů. Jeden z největších problémů českého trhu práce je dlouhodobá nezaměstnanost. Jejich podíl na celkovém počtu nezaměstnaných je 43,7 %. Za dlouhodobě nezaměstnané se přitom považují lidé, kteří nemají práci jeden rok a více. Tento problém ale není zcela jednoduše řešitelný jen samotnou tvorbou pracovních míst. Na straně uchazečů o práci je totiž problém s jejich často nízkou kvalifikací, kdy jsou buď jen se základním vzděláním, nebo jejich kvalifikace neodpovídá současným požadavkům trhu práce. Může jít například o bývalé horníky, kteří se komplikovaně rekvalifikují na jiný druh práce. Ale dlouhodobě nezaměstnaní mají i přesto problém najít práci, protože postupně ztrácejí své pracovní návyky, a návrat do pracovního života je pro ně velmi náročný. Proto řešení není jednoduché a nejde jen o samotnou tvorbu pracovních míst, ale i přípravu lidí na ně.

S pozdravem,

Ing. Michal Kozub
Analytik Home Credit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …