Michal Kozub: Nezaměstnanost stabilní, ale míst ubylo

08.11.2013 13:40

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na stejné hodnotě jako v září. Po menším skoku v září, kdy trh práce zaplavili absolventi, došlo k jisté stabilizaci v říjnu.

Michal Kozub: Nezaměstnanost stabilní, ale míst ubylo
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Trh práce se s náporem uchazečů vyrovnal, ale neznamená to, že by se nezaměstnanost podařilo snížit. Ta pouze zůstala stabilní. Celkově počet lidí bez práce klesl jen minimálně, o 377 osob, což je na celkovém počtu 556 tisíc nezaměstnaných fakticky neviditelné číslo.

Trh práce celkově není v nejlepší kondici. Nezaměstnanost se nedaří snižovat i přesto, že přicházejí reálné známky ekonomického oživení. Firmy ještě delší dobu nebudou vytvářet větší počet nových pracovních míst. V současnosti totiž nemají zcela zaplněné stávající kapacity, a tak noví zaměstnanci ještě nejsou potřeba. Do budoucna proto zatím žádné zlepšení nečekám. Navíc končí období sezónních prací. Počasí v říjnu bylo příznivé, a stihly se veškeré práce v zemědělství, stejně tak nebrzdilo stavebnictví. V listopadu ale budou tyto práce dočasně končit, a proto sezónně opět vzroste nezaměstnanost.

Špatná zpráva je ale ohledně volných míst. Těch ubylo, a hodnota se dostala pod 40 tisíc. To je výrazně horší číslo meziročně i meziměsíčně. Český trh práce stále trápí velký rozdíl mezi tím, jaké pozice jsou poptávané, a co nabízejí samotní uchazeči. Stále je totiž řada oborů, kde není dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Nejviditelnější to je ve strojírenství, nebo profesí jako zámečník, svářeč atd. Přesto Česko netrpí žádnou zásadně vysokou nezaměstnaností.

Podle metodiky EUROSTATu je nezaměstnanost v ČR 6,8 % a průměr zemí EU28 je 10,8 %. Samotné Slovensko se například trápí s nezaměstnaností 13,7 % a hlavně dlouhodobou nezaměstnaností. Déle jak rok bez práce tam je přes 40 % nezaměstnaných.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.