Michal Kozub: Nezaměstnanost - tak rychlá obnova je netypická

09.03.2015 21:10 | Zprávy

Nezaměstnanost se v únoru dostala zpět do stavu, ve kterém byla na konci roku. Klesla na hodnotu 7,5 %, tedy stejnou, jaká byla v prosinci. Lednový výkyv, který ji poslal nahoru se začátkem roku, opět umazala. Tak rychlá obnova je přitom netypická. Zpravidla totiž výrazněji klesá až se začátkem jara, které dokáže generovat sezónní práce a tím i více práce pro nezaměstnané.

Michal Kozub: Nezaměstnanost - tak rychlá obnova je netypická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zatímco nezaměstnanost klesá, roste počet volných pracovních míst. V únoru jich bylo bezmála 70 tisíc. Přesně před rokem jich bylo téměř 40 tisíc. To ukazuje, jak výrazně se zlepšila situace na trhu práce. Pro řadu uchazečů to ale paradoxně stále není dobrá zpráva. Protože volná místa jsou v oborech, pro které uchazeči nemají kvalifikaci nebo je neobsazují. A tak stejně jako na jedné straně existuje dlouhodobá nezaměstnanost, tak existuje dlouhodobá neobsaditelnost. Tedy pracovní pozice, které jsou dlouhodobě těžko obsaditelné. S postupem času jejich počet bude růst - obzvláště ve strojírenských oblastech, protože chybí velká řada lidí s učňovským a odborným vzděláním.

Inflace je stále na hraně mezi růstem a poklesem cen. Meziročně ceny rostly o pouhou desetinu procenta, ve srovnání s únorem rostly o dvě desetiny. Na minimálním růstu cen má podíl hlavně oblast potravin a nápojů. Tady ceny klesají 1,5 % meziročně. Po relativně dlouhé době, kdy ceny potravin rostly, nyní systematicky klesají. Nejde už jen o nahodilý jeden měsíc, kdy ceny potravin poklesly. Pro spotřebitele je to příznivé, protože potraviny tvoří klíčovou oblast jejich výdajů. A má to důležitý vliv na jejich vnímání cen - protože jde o každodenní položku, kterou sledují. Proto pokles cen potravin vnímají nejcitlivěji.

Pokračuje i pokles cen v oblasti dopravy, na meziročním srovnání je nejviditelnější pokles cen pohonných hmot. Ty klesly téměř o pětinu. Na druhou stranu velký vliv na inflaci mají opět náklady na bydlení. Ty rostly o 1,2 %. I když nejde o dramatický růst, tak opět rostly ceny plynu, vodného, stočného i tepla. To opět ukrojí část rodinného rozpočtu. Přesto v letošním roce by měly být průměrné růsty mezd vyšší než tyto hodnoty. Domácnosti by tak neměly být citlivě zasaženy tímto růstem cen.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…