Michal Kozub: Průmysl jede na pozitivní vlně

06.08.2015 11:45

Průmysl v červnu pokračoval na své pozitivní vlně. Žádné zásadně špatné informace z něj nepřišly. Meziročně produkce vzrostla o 8,1 %, pokud se očistila o kalendářní vlivy tak byl růst 5,5 %. Průmysl tak dál pokračuje v postupném růstu měsíc za měsícem. I když nejde o závratné hodnoty v řádech desítek procent, jde o stabilní růst, který není nijak překotný. Navíc je tvořený více různými odvětvími, které se na něm podílí. Česká ekonomika tak naštěstí nesází jen na jednu kartu.

Michal Kozub: Průmysl jede na pozitivní vlně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ocelárna, ilustrační foto

V červnu na tom byla výborně výroba oděvů, která ale v absolutním měřítku nemá až tak velký podíl. Dále výroba pryžových a plastových výrobků. A pak samozřejmě tradiční strojírenský průmysl. Tedy výroba strojů a motorových vozidel. Obě dvě sekce si připsaly téměř stejně - 15 a 16 %, což je výsledek, který potěší. Oba dva segmenty totiž mají velký vliv na celý český průmysl. Výroba aut je pro Česko stále zásadní obor, ale záleží na zahraniční poptávce. Naprostá většina produkce jde totiž do zahraničí, a tak i když je to pro Česko zásadní obor, musí se spoléhat na poptávku mimo. Zdá se ale, že oživující evropská ekonomika zatím automobilkám hraje do karet. Mezi pár oborů, kterým se úplně nedařilo, patřila výroba ostatních dopravních prostředků, která klesla o více než deset procent.

Stavebnictví v červnu silně otočilo. Podle většiny ukazatelů se zdá, že situace se výrazně obrací k lepšímu. Zatím to na indexu stavební produkce není až tak znát, ale to je dané velkým zpožděním. Pokud se nyní začnou chystat nové projekty ve velkém, projeví se to až za několik měsíců a let. Stavební produkce rostla o 7,8 %, po očištění o 6,4 %. Pro stavebnictví důležitý impuls k tomu, aby byla situace na dobré cestě.

Zásadní je ale to, že počet zahájených bytů výrazně roste. Po květnovém propadu se situace opět zlepšuje - začíná se stavět o více jak třetinu bytů více. Roste i počet vydaných stavebních povolení, zatím sice jen o 3,4 %, jejich hodnota je ale vyšší o rovných pět procent. Tento růst patrně nesmaže všechny problémy, které vznikly velmi dlouhou, vleklou krizí oboru. Ale ukazuje to, že by se to mělo zlepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…