Michal Kozub: Průmysl v prosinci nezklamal

06.02.2015 11:49

Poslední díl do skládačky toho, jak dopadl rok 2014, dnes přidal průmysl a stavebnictví. Průmysl se ukázal v dobrém světle a nezklamal. Meziročně si připsal k dobru 7,3 %, po očištění o počet pracovních dní rostl o 4,3 %. Závěr roku tak byl více než povedený. Není tak důvod pro to, aby hodnocení celého roku bylo špatné. Struktura průmyslu a jeho prosincových výsledků potěšila. V růstové fázi byla valná většina odvětví. Pozitivní výsledek byl tažený více odvětvími, která společně přispěla k růstu.

Michal Kozub: Průmysl v prosinci nezklamal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Právě plošný růst ukazuje, že česká ekonomika je na tom velmi dobře. Průmysl je stále hlavní nohou ekonomiky, na které stojí a která určuje chod. Za dobrým výsledkem stojí nejen výroba osobních automobilů, která je objemově klíčová. Například výroba počítačů a elektroniky, výroba farmaceutik nebo výroba plastových výrobků. Dopravní průmysl je celkově pro Česko velmi důležitý, protože to není pouze výroba samotných osobních automobilů. Patří sem i výroba autobusů nebo kolejových vozidel - tramvají nebo lokomotiv. Všechny tyto obory jsou v současnosti na tom velmi dobře, ekonomicky se jim daří.

A prozatím to vypadá, že se na tom nic nezmění. Nové zakázky neustále rostou. V prosinci přišlo meziročně o 12 % zakázek více. Dokonce tentokrát byl růst zakázek z tuzemska větší než ze zahraničí. České objednávky rostly o 17 %. To ukazuje, že vnitřně je na tom ekonomika dobře, vytváří sama poptávku a jen se neveze na tom, jak se daří v zahraničí. Proto růst ekonomiky za čtvrté čtvrtletí bude velmi dobrý a výhledy na rok 2015 jsou slušné.

Tak jak se dařilo průmyslu, mělo špatný prosinec stavebnictví. To kleslo o 6,6 %, po očištění dokonce o bezmála o 8 %. Stavebnictví se stále příliš nedaří a nedokáže se vymanit z dlouhodobého poklesu. Ten trvá fakticky od začátku krize, kdy byl extrémní přetlak poptávky po stavebních pracích. Tuto situaci ale rozhodně nelze brát jako vhodné srovnávací měřítko, protože v té době se stavělo takřka vše bez reálné ekonomické návratnosti. Nyní se situace srovnává. Přesto, rok 2015 by měl být o něco lepší. Aktivita státu ve stavebnictví, obzvláště co se týká dopravních staveb, je vyšší. To by mělo stavebnictví pomoct se v příštím roce rozběhnout.

Michal Kozub, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.